Članak

Dokazi o naoružavanju Srba u Sarajevu

26. Augusta 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Sarajevu, Odbrana optuženog Iulian-Nicolaea Vintile je dokazni postupak otvorila materijalnim dokazima o naoružavanju Srba u Sarajevu 1992. godine.

This post is also available in: English

Odbrana je u sudski spis, između ostalog, uvrstila dokument Prve dobrinjske brigade Armije BiH (ABiH), na kojem se nalazi spisak Srba kod kojih je pronađeno oružje i municija.

Na spisku su i osobe, kako je rekao branilac Emir Kapidžić, koje se nalaze u optužnici Tužilaštva BiH protiv Vintile i Ramiza Avdovića.

Odbrana je kao dokaze uvrstila i krivične predmete koji su vođeni pred Okružnim sudom u Sarajevu protiv Srba zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Njihovo hapšenje, pojasnio je Kapidžić, bilo je zbog krivičnog djela, a ne zato što su srpske nacionalnosti.

Vintila i Avdović su optuženi za zločine počinjene u kasarni “Viktor Bubanj” i na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu. Tužilaštvo BiH smatra da su srpski civili koji su bili zatvoreni u ovim objektima bili izloženi patnji, mučenju, te odvođeni na prisilni rad.

Avdović je, prema optužnici, bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Suđenje se nastavlja 9. septembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English