Članak

Udarci i izvođenja u odžačkoj školi

25. Augusta 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Odžaku i Bosanskom Brodu, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao da je pretučen tokom zatočeništva u školi u Odžaku u ljeto 1992. godine, te da su mu drugi zatvorenici rekli da je to učinio Josip Tolić.

This post is also available in: English

Svjedok Boro Stojanović je ispričao Sudskom vijeću da su ga pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zarobili početkom maja 1992. godine, te odveli u sportsku salu škole u Odžaku, gdje je zatvoren sa oko 500 drugih civila.

Prema Stojanoviću, zatvorenici su svakodnevno izvođeni na ispitivanje, tokom kojeg su trpjeli udarce i zlostavljanja.

Posebno je zapamtio priliku kada ga je jedan stražar pretukao, nakon čega su mu drugi zatvorenici kazali da se taj stražar zove Josip Tolić.

“Jedne prilike pozvali su me po imenu i odveli u učiniocu. Tamo su bile tri osobe, a jedna od njih je bio taj Tolić. Odmah me udario šamarom i rekao: ‘Ovaj voli da laže.’ Udarao me šakama, nogama, lupao u nos… Tada mi je jače povrede glave nanio. Bilo je tu više udaraca, nisam ih brojao, samo sam gledao kako da preživim”, prisjetio se Stojanović.

Nakon tuče, kako je ispričao Stojanović, s obzirom da je bilo krvi po podu, Tolić mu je naredio da poliže tu krv s poda, što je on i učinio. 

“Nisam imao izbora”, kazao je Stojanović.

U nastavku svjedočenja Stojanović je rekao da je još nekoliko puta izvođen na ispitivanja i udaran, te da je i Tolić u tome nekoliko puta učestvovao.

Josipu Toliću, bivšem pripadniku 102. odžačke brigade HVO-a, sudi se da je od maja do oktobra 1992. godine učestvovao u zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti na području Odžaka i Bosanskog Broda.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Tolićev branilac Rifat Konjić predočio je svjedoku izjavu koju je dao tokom istrage u ljeto prošle godine, a u kojoj nije naveo da ga je stražar Tolić nakon premlaćivanja natjerao da liže vlastitu krv s poda. 

Svjedok Stojanović je pojasnio da se ne može uvijek sjetiti svih detalja, ali da je siguran da se ovaj događaj desio.

Suđenje Toliću će biti nastavljeno u petak, 29. augusta, kada će videolinkom biti saslušan novi svjedok Državnog tužilaštva.

Povezani članci

4. Februara 2016.

Potvrđena presuda Toliću

27. Oktobra 2015.

Mentalni sklop optuženog

Denis Džidić


This post is also available in: English