Članak

Kritike Mladićeve Odbrane

25. Augusta 2014.00:00
Poslije jednomjesečne ljetne pauze, suđenje Ratku Mladiću pred Tribunalom u Haagu nastavljeno je iskazom svjedoka Odbrane koji je negirao da je Vojska Republike Srpske (VRS) terorisala građane Sarajeva.

This post is also available in: English

Goran Šehovac, koji je 32. od 300 najavljenih svjedoka Mladićeve Odbrane, rekao je da je 1992, kao osamnaestogodišnjak, bio pripadnik Vojne policije Ilidžanske brigade VRS-a, te dodao da njegova jedinica nikada nije dobila naređenje da teroriše civile u Sarajevu.

“Nismo dobili naređenje da se terorišu civili, niti nam je to bila namjera… Cilj nam je bio samo odbrana srpske opštine Ilidža”, izjavio je Šehovac, rekavši i da je vatra otvarana samo na vojne neprijatelje. Tvrdio je i da nikada nije čuo da snajperi VRS-a pucaju na civile u gradu, već da su muslimanski snajperisti gađali stanovništvo srpskih četvrti.

Svjedok je opovrgavao i navod optužnice da VRS nije propuštala humanitarne konvoje u Sarajevo. Kazao je da je 1993. lično učestvovao u otkrivanju velike količine “NATO municije” u jednom konvoju UNPROFOR-a sa aerodroma Butmir.

U pisanoj izjavi, uvedenoj u spis, Šehovac tvrdi i da je Armija BiH (ABiH) na sarajevskom ratištu “civile na kojima je bio eksploziv” isturala na linije fronta ka srpskim položajima, te da je njegov otac spasio njih nekoliko.

Šehovac je posvjedočio i da je njegova jedinica 1993. godine, po naređenju Mladića, “spasila” hrvatsko stanovništvo Vareša pred napadom ABiH.

U unakrsnom ispitivanju, tužilac Adam Weber je, oslanjajući se na Mladićeve ratne zabilješke, ustvrdio da je to bio dio dogovora vođstava bosanskih Srba i Hrvata o podjeli BiH, a ne posljedica napada muslimanske vojske, ali je svjedok ostao pri svom iskazu.

Ratko Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na početku ovog ročišta, glavni branilac Branko Lukić je oštro odbacio primjedbe Raspravnog vijeća izrečene prije ljetne pauze krajem jula, da su iskazi svjedoka često nerelevantni za optužbe, uopšteni, da se ponavljaju, kao i da je problematična njihova dokazna vrijednost.

Lukić je ustvrdio da sudije time Mladiću “ograničavaju pravo na odbranu” i “mijenjaju pravila usred suđenja, na štetu Odbrane”. Tvrdeći da se u optužnici, kao učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, označavaju “svi bosanski Srbi stariji od 16 godina”, Lukić je ocijenio da, stoga, ne može biti svjedoka koji nisu bitni za proces.

Mladićev branilac je ocijenio da je “cinično i nepravično” optuživati Odbranu, koja nema ni dovoljno novca, ni dovoljno vremena, ni dovoljno advokata. Raspravno vijeće predsjedavajućeg Alphonsa Orieja nije komentarisalo Lukićeve riječi.

Po odluci Vijeća, na preporuku ljekara zbog Mladićevog zdravstvenog stanja, suđenje će se ubuduće odvijati četiri dana nedjeljno. Nakon što su ljekari utvrdili da je Mladiću potrebno više odmora, petak će, kako je saopštio sudija Orie, biti slobodan dan.

Suđenje će biti nastavljeno u utorak, 26. avgusta.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English