Članak

Sljedeće sedmice počinje suđenje Markovićima

22. Augusta 2014.00:00
Čitanjem optužnice i uvodnom riječi Tužilaštva BiH, naredne sedmice će pred Državnim sudom početi suđenje Bosiljku i Ostoji Markoviću za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Kotor-Varoši.

This post is also available in: English

Suđenje Bosiljku i Ostoji Markoviću, bivšim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) optuženim za silovanje maloljetnice, počet će u utorak, 26. augusta.

Istog dana će Odbrane Predraga Milisavljevića, Miloša Pantelića i Ljubomira Tasića početi sa iznošenjem završnih riječi na suđenju za zločine počinjene u Višegradu, te će sa izvođenjem dokaza početi Odbrana Iulian-Nicolaea Vintile, koji je skupa s Ramizom Avdovićem optužen za zločine u Sarajevu.

Nekadašnji pripadnik VRS-a Petar Kovačević u ponedjeljak, 25. augusta, izjasnit će se o krivici po navodima optužnice koja ga tereti za zločine počinjene u Višegradu, dok će se Blagoje Vlačić u petak, 29. augusta, izjasniti o krivnji za zločine u Šekovićima.

Državno tužilaštvo će u ponedjeljak nastaviti sa izvođenjem dokaza na suđenjima Goranu Sariću za genocid u Srebrenici, dok će Odbrane nastaviti iznošenje dokaza na suđenju za ubistva u Trusini, za šta se sudi Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću i Zulfikaru Ališpagi.

Suđenje Josipu Toliću za zločine u Odžaku i Bosanskom Brodu će biti nastavljeno u ponedjeljak i petak naredne sedmice.

U utorak će biti nastavljeno suđenje Ivanu Zeleniki, Srećku Hercegu, Edibu Buljubašiću, Ivanu Mediću i Marini Grubišić-Fejzić za zločine počinjene u Dretelju, a dan kasnije će se pred sudijama pojaviti Ostoja Stanišić i Marko Milošević, koji su okrivljeni za genocid u Srebrenici, kao i Marinko i Zoran Bjelica te Novica Tripković, optuženi za zločine počinjene na području Kalinovika.

Goran Popović, optužen za zločine u logoru Uzamnica, u sudnici će se pojaviti u srijedu, 27. augusta, a za četvrtak su zakazani novi svjedoci Optužbe na suđenjima Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu za zločine na Igmanu, Indiri Kamerić za zločine u Bosanskom Brodu te Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu za zločine počinjene na području općine Hadžići.

Za četvrtak je zakazan i nastavak suđenja Nihadu Bojadžiću za zločine u Jablanici, a narednog dana će biti nastavljeno i suđenje Safetu Mujčinoviću, Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Harizu Habiboviću, Osmanu Gogiću i Kahri Vejzoviću za zločine počinjene u Kladnju. 

Posljednji svjedok Odbrane Vehida Subotića, kojem se sudi za zločine u Zenici, trebao bi svjedočiti u petak, 29. augusta. 

Naredne sedmice bit će nastavljeno i obnovljeno suđenje Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću za zločine u Bosanskoj krajini.

Denis Džidić


This post is also available in: English