Članak

Saznanja o zločinu

19. Augusta 2014.00:00
Na suđenju Oliveru Krsmanoviću za zločine počinjene u Višegradu, svjedok Odbrane je kazao kako mu je zaštićeni svjedok OZ-1 rekao da zna da optuženi Krsmanović nije učestvovao u ubistvima Bošnjaka iz Sjeverina, ali da je o tome odbio svjedočiti.

This post is also available in: English

Svjedok Igor Cicović je ispričao da je prije nekoliko godina bio u ćeliji Kazneno-popravnog doma (KPD) Kula sa optuženim Krsmanovićem i svjedokom OZ-1 kada je započeo razgovor o optužbama protiv Krsmanovića.

“Sjećam se da je OZ-1 tada rekao: ‘Za šta ti ovo, Olivere, odgovaraš? Ja znam da ti to nisi uradio.’ On je rekao da je gledao s majkom stradanje tih ljudi iz Sjeverina i da je vidio da su oni dovedeni traktorom, a ne kamionom, kako stoji u optužnici protiv Krsmanovića. Rekao je da zna da Krsmanović nije bio tu”, prisjetio se Cicović.

Prema iskazu Cicovića, Krsmanović je zatim molio OZ-1 da svjedoči u njegovu korist, ali je ovaj to odbio, nakon čega su se posvađali. 

Zaštićeni svjedok OZ-1 je na suđenju Krsmanoviću iskaz dao 15. jula ove godine, kada je kazao da on nije lično vidio ubistva civila, ali da je od roditelja saznao da je između 15 i 20 civila ubijeno i bačeno u blizni njihove kuće.

Krsmanoviću se na teret stavlja da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u oktobru 1992. godine učestvovao u otmici 16 civila iz Sjeverina, koji su izvedeni iz autobusa na području Rudog.

Civili su, navodi se u optužnici, odvedeni u hotel “Vilina vlas” u Višegradu, gdje su mučeni, te potom ubijeni na obali rijeke Drine.

Nakon Cicovićevog svjedočenja, optuženi Krsmanović se obratio Sudskom vijeću, zatraživši da pokrenu istragu protiv svjedoka OZ-1 zbog lažnog svjedočenja, na šta je predsjedavajući sudija Darko Samardžić rekao da “Sud BiH nije odgovoran za pokretanje istraga”.

Suđenje Krsmanoviću, koji je optužen i za druge zločine počinjene na području Višegrada, nastavlja se 2. septembra.

Povezani članci

Denis Džidić


This post is also available in: English