Članak

Odgođeno suđenje zbog Kuljićeve bolesti

19. Avgusta 2014.00:00
Suđenje za zločine počinjene u Bileći odgođeno je zbog bolesti Neđeljka Kuljića, jednog od optuženih.

This post is also available in: English (English)

Kuljićev branilac Veljko Čivša je medicinsku dokumentaciju o zdravstvenom stanju optuženog dostavio Sudu BiH, kazavši kako se radi o iznimno teškoj bolesti. 
Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća, rekla je kako će nalaze što ih je predala Kuljićeva Odbrana dostaviti vješaku koji će se o njima očitovati. Ona je dodala da će zatim tražiti od Odbrana drugih optuženih da se izjasne da li da se postupak razdvoji u odnosu na Kuljića.
Kuljiću se, zajedno s Goranom Vujovićem, Miroslavom Dukom i Željkom Ilićem, sudi za zločine počinjene u Bileći. Prema optužnici, Vujović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bileća, Duka komandir milicije, a Kuljić i Ilić policajci.
Vujoviću i Duki je na teret stavljeno da su omogućili i organizovali zatvaranje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zgradu SJB-a i Đački dom u Bileći, gdje su zatvorenici ubijani, mučeni i zlostavljani, a Kuljić i Ilić su optuženi za učešće u fizičkom i psihičkom zlostavljanju, mučenju i ubistvima Bošnjaka i Hrvata.
Prije odgode suđenja, Kreho je kazala da je Sud BiH obaviješten kako je svjedok Edin Bajramović prijavio da je primao prijetnje. 
“Ističe da je putem telefona primao prijetnje vezano za njegovo svjedočenje i to protiv drugooptuženog Duke, te da je i prvi i drugi put prijavio prijetnje Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH”, rekla je Kreho. 
Bajramović je 17. juna ove godine na suđenju kazao da ga je Duka u drugoj polovini 1992. zlostavljao u Stanici javne bezbjednosti (SJB). 
Tužilac Behaija Krnjić je rekao da je dao nalog za postupanje i pripadnicima Policijske stanice Ilidža i SIPA-e. 
“Oni su proveli operativne radnje, saslušali su određena lica. Svjedok tvrdi da je primao stalne prijetnje od određenih lica, ali ta lica to negiraju”, kazao je Krnjić, dodavši da će Sudu BiH dostaviti informacije koje je dobio od policije sa Ilidže i SIPA-e. 
Prema službenom rasporedu Suda BiH, nastavak suđenja zakazan je za 2. septembar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English (English)