Članak

Godinu dana zatočenja

18. Augusta 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, Državno tužilaštvo je pročitalo iskaz preminulog svjedoka koji je rekao da je bio zlostavljan u logoru “Silos” i drugim mjestima zatočenja.

This post is also available in: English

Svjedok Dragan Vuković je u iskazu datom u februaru 2007. godine Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) kazao da je u augustu 1992. zarobljen kao pripadnik Druge sarajevske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Nakon zarobljavanja, kako stoji u iskazu, odveden je na planinu Igman, gdje su ga pripadnici Armije BiH (ABiH) svakodnevno tukli i ponižavali. Nakon izvjesnog vremena, Vuković je prebačen u “Silos”, gdje je smješten u samicu.

“U ćeliji nije bilo grijanja, a bila je zima. Bio sam prvo na podu, a tek kasnije sam dobio paletu. (…) Rijedak je bio dan da nisam dobio batine. Ulazili su vojnici, tukli i odvodili me na ispitivanja, a ja sam uvijek isto govorio”, rekao je Vuković, koji je dodao da je hrana u “Silosu” bila iznimno loša.

Svjedok je kazao da su ga u “Silosu” jednom tukli Bećir Hujić i Halid Čović, te da ga je Čović dva puta izvodio iz ćelije u drugu prostoriju, gdje su ga tukli pripadnici ABiH.

Hujić i Čović su, skupa sa Mustafom Đelilovićem, Fadilom Čovićem, Mirsadom Šabićem, Nezirom Kazićem, Šerifom Mešanovićem i Nerminom Kalemberom, optuženi za zločine počinjene u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”.

Kako smatra Tužilaštvo, Hujić je bio upravnik i zamjenik upravnika “Silosa”, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Mešanović je bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u kasarni “Krupa”, a Kalember stražar u “Silosu”. Ostali su bili pripadnici vojne i policijske vlasti.

Vuković je u iskazu rekao da je nakon nekoliko mjeseci opet odveden na Igman, gdje je zlostavljan, te da je konačno razmijenjen u augustu 1993. godine, nakon 365 dana zatočenja. 

Poslije čitanja iskaza, Odbrane optuženih su iznijele prigovor da se veliki dio Vukovićevog iskaza odnosi na zločine na Igmanu, što nije dio optužnice, te da se u zapisniku ne vide pitanja istražitelja SIPA-e. 

Odbrana Halida Čovića je Sudskom vijeću prezentovala zapisnik o saslušanju svjedoka Vukovića u Osnovnom sudu u Doboju 1997. godine, u kojem, kako je rečeno, uopće nije spomenut optuženi.

Suđenje će biti nastavljeno u četvrtak, 21. augusta, kada će Državno tužilaštvo pročitati iskaz još jednog preminulog svjedoka.

Denis Džidić


This post is also available in: English