Članak

Odbačen zahtjev za izuzeće sudija

1. Augusta 2014.00:00
Pretresno vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev optuženog Radovana Karadžića za izuzeće sudija zbog isteka mandata.

This post is also available in: English

Pozivajući se na raniju odluku Tribunala, Vijeće je odbacilo argument iz Karadžićevog podneska da Savjet bezbjednosti UN-a nema ovlaštenja da produži mandat sudijama, već da to treba da učini Generalna skupština.

U odluci Vijeće napominje da sudije Tribunala bira Generalna skupština UN-a i da, prema Statutu ovog suda, mogu biti ponovo izabrani. Međutim, nijedan član ne precizira ko je zadužen za produženje mandata.

Karadžić je zatražio izuzeće predsjedavajućeg Vijeća O-Gon Kwona, članova Vijeća Howarda Morrisona i Melvillea Bairda, te Flavije Lattanzi, rezervnog sudije.

Ovo Vijeće je odlučilo da razmotri zahtjev, a ne da ga proslijedi predsjedniku Tribunala kako bi imenovao posebno vijeće, što je bio zatražio optuženi.  

Kako je obrazloženo, prema Statutu, zahtjev za izuzeće se dostavlja predsjedniku ukoliko pokreće pitanje nepristrasnosti sudija.

Karadžić je optužen za genocid počinjen u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje za taoce “plavih šljemova” UN-a.

Iznošenje završnih riječi na ovom suđenju zakazano je za 29. septembar.

Marija Taušan


This post is also available in: English