Članak

Vezanje zatvorenika

18. Jula 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Odžaku i Bosanskom Brodu, svjedok Državnog tužilaštva je izjavio da je optuženi Josip Tolić vezao za stativu premlaćenog zatvorenika, koji je potom preminuo u sali osnovne škole.

This post is also available in: English

Svjedok Jovo Ninković je ispričao kako je morao u martu 1992. godine iseliti iz naselja Trnjak u Novi Grad (općina Odžak) zbog prisile vojske iz Hrvatske. Kako je rekao, vremena su postala “nezgodna”, te je on, zajedno sa ostalim muškarcima, sproveden u osnovnu školu u Odžaku.

“U školi su bili stražari, pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Sjećam se da je bio Ivica Kljajić”, kazao je svjedok, dodavši da je kasnije saznao da se drugi stražari zovu Josip Tolić, Anto Golubović, Jurica Božić, te Hamo i Ferid, kojima ne zna prezimena.

Ninković je rekao da je oko dva mjeseca bio zatvoren u sali škole u Odžaku, gdje je vidio da su dva zatvorenika preminula usljed premlaćivanja. Jedan od njih je, kako je naveo, zatvorenik Tomanović.

“On je doveden i udaran je mnogo. Udarali su ga Ferid, Josip Tolić i Anto Golubović, nogama, puškama, rukama. (…) Poslije je bio bez svijesti, nije bio normalan. Izveden je i čuo se jauk”, prisjetio se Ninković, dodavši da je Tomanovića potom neko vratio u salu i svezao za stativu.

Svjedok je kazao kako misli da ga je svezao Josip Tolić, kojeg je prepoznao u sudnici, rekavši da je bio nezgodna ličnost. Na upit Sudskog vijeća, on je odgovorio kako pretpostavlja da je to bio Tolić jer je bio u blizini. Na pitanje Odbrane Tolića, Ninković je ipak ustvrdio kako je vidio da je Tolić Tomanovića vezao užetom.

Odbrana Tolića je konstatovala da svjedok u izjavi datoj u julu 2013. Tužilaštvu BiH nije kazao da ga je Tolić vezao, ali je rekao kako je Tomanović premlaćivan sedam dana. Na suđenju je svjedok naveo da je Tomanović pretučen u jednom danu.

Svjedok je također izjavio kako misli da se Tomanović zove Dragomir, a Odbrana je konstatovala da mu je ime Rade.

Tolić je optužen da je, kao pripadnik 102. odžačke brigade HVO-a, od maja do oktobra 1992. učestvovao u zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti na području Odžaka i Bosanskog Broda.

Opisujući uslove u školi, Ninković je naveo da je u logoru u Odžaku preživio strah i glad, te da ga je pretukao izvjesni Tomo Đojić. Iz škole su zatvorenici prebačeni u Novi Grad, gdje su ih također premlaćivali isti stražari.

Ninković je kazao da je potom sa ostalim zatvorenicima prebačen u Bosanski Brod, gdje su bili zatvoreni na nekoliko lokacija. On je ispričao da su morali ići na radove, te da je jedne prilike ranjen dok je kopao rovove.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. august.

Povezani članci

4. Februara 2016.

Potvrđena presuda Toliću

27. Oktobra 2015.

Mentalni sklop optuženog

Džana Brkanić


This post is also available in: English