Članak

Okupljanje Srba po pozivu

18. Jula 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, svjedok Tužilaštva BiH se prisjetio poziva Srbima u ljeto 1992. godine da dođu u školu u Stuparima, odakle su premješteni u obližnje zgrade prosvjetnih radnika.

This post is also available in: English

Svjedok Ilija Jovičić je naveo da je u školi vidio optuženog Safeta Mujčinovića, tadašnjeg komandira policijske stanice u Stuparima, i “komandanta Hamzića”. Srbima je rečeno, kako je kazao, da će u sportskoj sali škole ostati desetak dana, do razmjene.

Svjedok, koji je tada sa grupom Srba došao iz sela Olovci, ispričao je kako je Hamziću predložio da ih smjeste u zgrade prosvjetnih radnika koje su bile prazne.

“Izašao nam je u susret. Hvala mu za to”, rekao je on.

Zajedno sa Mujčinovićem i Zijadom Hamzićem, za zločine počinjene u Kladnju sudi se Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Harizu Habiboviću, Osmanu Gogiću i Kahri Vejzoviću, bivšim pripadnicima Teritorijalne odbrane (TO) te vojne i civilne policije.

Prema optužnici, Hamzić je 1992. godine bio komandir čete TO-a Stupari. Na teret optuženima stavljeno je nezakonito zatvaranje srpskog stanovništva, kao i premlaćivanje i nečovječno postupanje.

Umjesto desetak dana, Jovičić je u zgradama prosvjetnih radnika proveo oko godinu.

“Odmah su postavljeni čuvari policajci”, dodao je on.

U narednim danima u zgradama prosvjetnih radnika, prema iskazu svjedoka, “povećao se broj Srba, prešao je stotinu”.

On je pojasnio da je kao predstavnik Srba išao u policiju i govorio šta im je potrebno u zgradama prosvjetnih radnika. Dodao je kako je u stanicu išao u pratnji policajca.

“Ne bi bilo dobro da sam sâm hodao. Svako nosi pušku”, naveo je svjedok.

Jovičić je rekao da su Srbi vođeni na ispitivanje, a među njima on i Miloš Čelić.

“Pa Miloš je premlaćen, brate, nema tu šta…”, kazao je on.

Svjedok je ispričao da je policiji priznao da ima pušku.

“Znao sam da oni znaju. Znači, podudaralo se sve i nije bilo problema sa mnom”, rekao je svjedok.

U svjedočenju je pohvalno govorio o optuženom Haliloviću, između ostalog, da je organizovao kako bi im se donijela hrana. On se složio sa braniteljicom Vasvijom Vidović da je o njihovoj sudbini odlučivalo civilno rukovodstvo općine Kladanj.

Suđenje se nastavlja idućeg petka, 25. jula.

Amer Jahić


This post is also available in: English