Članak

Karadžić traži izuzeće sudija

17. Jula 2014.00:00
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, optužen za genocid i druge zločine u BiH, zatražio je od Haškog tribunala izuzeće svih sudija u postupku protiv njega, tvrdeći da im je istekao mandat.

This post is also available in: English

Karadžić je zatražio izuzeće predsjedavajućeg Raspravnog vijeća O-Gon Kwona, članova Vijeća Howarda Morrisona i Melvillea Bairda, te Flavije Lattanzi, rezervnog sudije.

Optuženi je zahtjev obrazložio tvrdnjom da je mandat na koji je sudije reizabrala Generalna skupština UN-a istekao juče, 16. jula 2014. 

“Od danas, njihov zakonit mandat je istekao. Stoga, ne postoji pravna osnova da oni nastave da rade u predmetu Radovana Karadžića”, konstatovano je u podnesku.

Činjenicu da je mandat sudijama, do kraja ove godine, produžio Savjet bezbjednosti UN-a, Odbrana je odbacila uz obrazloženje da taj organ “nema ovlašćenja” za produženje mandata.

Iznošenje završnih riječi na suđenju Karadžiću počinje 29. septembra. 

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje za taoce “plavih šljemova” UN-a.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English