Članak

Naredne sedmice završne riječi na suđenju Milisavljeviću i ostalima

11. Jula 2014.00:00
Sljedeće sedmice Tužilaštvo BiH iznijet će završnu riječ na suđenju trojici optuženih za zločine počinjene u Višegradu.

This post is also available in: English

Završnu riječ Optužba će iznijeti u utorak, 15. jula, u postupku koji se vodi protiv Predraga Milisavljevića, Miloša Pantelića i Ljubomira Tasića, koji su optuženi za učešće u ubistvima, prisilnom preseljenju stanovništva i drugim nečovječnim djelima. 

U četvrtak, 17. jula, bit će održana statusna konferencija pred početak suđenja Bosiljku i Ostoji Markoviću, optuženima za silovanje četrnaestogodišnjakinje u junu 1992. godine na području Kotor-Varoši.

Naredne sedmice bit će nastavljena suđenja u tri predmeta za genocid u Srebrenici – u ponedjeljak, 14. jula, novi svjedoci pojavit će se na suđenju Goranu Sariću, u utorak, 15. jula, na suđenju Aleksandru Cvetkoviću, a u srijedu, 16. jula, u postupku protiv Ostoje Stanišića i Marka Miloševića.

Suđenje Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću i Nihadu Bojadžiću, optuženima za zločine u Trusini, bit će nastavljeno u ponedjeljak. 

Dan kasnije bit će nastavljeno suđenje Oliveru Krsmanoviću, za zločine u Višegradu, Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolaeu Vintili, optuženima za zločine u Sarajevu, kao i Goranu Vujoviću, Miroslavu Duki, Neđeljku Kuljiću i Željku Iliću, optuženima za zločine počinjene u Bileći.

Za srijedu, 16. jula, zakazan je nastavak suđenja Marinku i Zoranu Bjelici te Novici Tripkoviću, optuženima za zločine u Kalinoviku.

U četvrtak i petak nastavlja se suđenje Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu za zločine počinjene na području općine Hadžići. 

Istog dana bit će nastavljeno suđenje Indiri Kamerić, optuženoj za zločine u Bosanskom Brodu.

Dan kasnije, u petak 18. jula, nastavlja se suđenje Safetu Mujčinoviću, Zijadu Hamziću, Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Harizu Habiboviću, Osmanu Gogiću i Kahri Vejzoviću, optuženima za zločine počinjene u Kladnju, kao i Josipu Toliću, optuženom za zločine u Odžaku i Bosanskom Brodu.

Albina Sorguč


This post is also available in: English