Članak

Rizični svjedok

9. Jula 2014.00:00
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, vještakinja medicinske struke je navela da svaki stres predstavlja dodatni rizik za zdravlje svjedoka Živorada Jovanovića.

This post is also available in: English

Internista Radojka Golijan imala je zadatak da utvrdi da li je svjedok sposoban svjedočiti u sudnici ili na nekom drugom mjestu.

Nakon mišljenja vještakinje, Sudsko vijeće prihvatilo je prijedlog Tužilaštva BiH da se na jednom od narednih ročišta pročita iskaz koji je Jovanović dao u istrazi.

Vještakinja je navela kako je pregledom utvrdila da svjedok ima izrazito visok pritisak i ubrzan rad srca, napominjući da je imao tri moždana udara.

Prije skoro tri mjeseca prekinuto je Jovanovićevo svjedočenje u postupku protiv optuženih Ostoje Stanišića i Marka Miloševića jer nije mogao biti adekvatno ispitan.

Stanišiću i Miloševiću sudi se za ubistva počinjena na brani kod Petkovaca (općina Zvornik), gdje je sredinom jula 1995. godine strijeljano oko 1.000 ranije zarobljenih Srebreničana.

Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Milošević njegov zamjenik.

Suđenje se nastavlja 16. jula.

Amer Jahić


This post is also available in: English