Članak

Potvrđena optužnica za zločine u Trnovu

9. Jula 2014.00:00
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Edhema Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunoze za zločine protiv civilnog srpskog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjene na širem području općine Trnovo.

This post is also available in: English

Godinjak je optužen da je zločine počinio kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Trnovo, Šarić kao komandant Štaba teritorijalne odbrane (TO), a Bunoza kao komandant jedinica Hrvatske vojske – Hrvatskih obrambenih snaga.

Oni su optuženi da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim ciljem ubistava, hapšenju, zatvaranju i paljenju imovine civila srpske nacionalnosti u selima na području općine Trnovo.

“Optuženi su učestvovali u ubistvima i nečovječnom postupanju prema zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske u zatočeničkim objektima formiranim na području općine Trnovo”, navedeno je iz Suda.

Iz Tužilaštva je ranije saopćeno da je prilikom počinjenja ratnih zločina ubijeno više od 90 ljudi, među kojima je najviše osoba starije životne dobi. Među žrtvama je veći broj žena, kao i dijete rođeno 1990. godine.

Albina Sorguč


This post is also available in: English