Članak

Zatraženo ukidanje oslobađajuće presude

8. Jula 2014.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je od Apelacionog vijeća Suda BiH da ukine presudu kojom je Savo Babić oslobođen optužbi za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine, te predložilo da se postupak obnovi.

This post is also available in: English

Odbrana Save Babića je predložila da se žalba Tužilaštva odbije kao neosnovana, i da se potvrdi oslobađajuća presuda izrečena 18. decembra 2013. godine.
Prvostepeno vijeće oslobodilo je Babića optužbi da je, kao bivši komandir Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) u Bratuncu, u maju 1992. naredio, počinio i propustio da spriječi zatvaranje nesrpskih civila u bratunačku školu “Vuk Karadžić”. Zatočeni civili su, prema optužnici, bili maltretirani, a neki su i ubijeni.
Tužilac Predrag Tomić je kazao da je Babić radnje poduzimao u sklopu širokog i sistematičnog napada.
“On je vrlo dobro znao šta se dešava u Osnovnoj školi. Škola se nalazila u neposrednoj blizini policije. On nije poduzeo ništa da spasi ljude. Mnogi svjedoci su potvrdili da je dolazio u školu sa ocem Gorana Zekića, koji im je prijetio da će ih pobiti okrivljući ih za smrt njegovog sina. Savo Babić je sve slušao i znao je šta će se njima desiti nakon što je otišao”, istaknuo je Tomić.
 
On je dodao da je Tužilaštvo dokazalo da je Babić imao ovlaštenja da poboljša uslove u kojima su boravili zatvorenici.
“Savo Babić je bio dobro upoznat sa ubistvima i maltretiranjima. Vriska i pucnjava se mogla čuti i tokom noći i po danu”, kazao je Tomić.  
On je naglasio da su svjedoci potvrdili da su vojni policajci obezbjeđivali školu i hangar pored škole, gdje su Bošnjaci odvođeni i ubijani.
Prema riječima tužioca, pojedini svjedoci su mijenjali iskaz kako bi umanjili odgovornost optuženog, a da Sud nije cijenio iskaze koje su dali u istrazi.
Petko Pavlović, branilac optuženog, rekao je da Tužilaštvo nije ništa dokazalo tokom prvostepenog postupka.
“Tužilaštvo je optužnicu podiglo na osnovu neprecizno i nepotpuno sprovedene istrage. Još u samoj uvodnoj riječi tadašnja tužiteljica kazala je da 20 godina nakon zločina niko nije odgovarao i da neko mora odgovarati. Tada mi je bilo jasno da je Savo Babić izvučen iz bubnja”, izjavio je Pavlović. 
On je naglasio da je o dešavanju u školi mogao odlučivati neko iz Kriznog štaba, kao i da ne postoji nijedan dokaz da je Vojna policija obezbjeđivala školu.
“Ulazak u školu su odobravali Bane, Makedonac i lice iz Milića”, rekao je Pavlović. 
 
Apelaciono vijeće Suda BiH odluku će donijeti naknadno.

Povezani članci

Albina Sorguč


This post is also available in: English