Članak

Stigli pogrešni transkripti iz Haaga

8. Jula 2014.00:00
Odbrana Olivera Krsmanovića zatražila je nove audiozapise zaštićenih svjedoka iz Haškog tribunala, jer su do sada dobiveni transkripti bili neupotrebljivi za Odbranu, rečeno je na statusnoj konferenciji pred Sudom BiH.

This post is also available in: English

Odbrana je navela da se transkripti ne odnose na tačke optužnice koje je Odbrana tražila, a koje su iste za Krsmanovića i Milana i Sredoja Lukića, koji su u decembru 2012. za zločine počinjene u Višegradu osuđeni u Haškom tribunalu na kaznu doživotnog zatvora, odnosno na 27 godina zatvora.

Prema Odbrani, ti dijelovi transkripata su oslobađajući za Krsmanovića, te se nadaju da će uskoro iz Haaga stići pravi zapisi.

Sud BiH je, na zahtjev Odbrane, početkom oktobra prošle godine uputio dopis Tribunalu, kako bi mogli kontaktirati desetak osoba koje su u Haagu svjedočile pod mjerama zaštite.

Odgovor Tribunala, koji je stigao nakon osam mjeseci, nije javnosti saopšten pošto se radi o povjerljivom dopisu.

Optužnica tereti Krsmanovića da je, kao pripadnik Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u ubistvima, silovanjima, mučenjima i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad bošnjačkim civilima.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. juli, za kada je planirano saslušanje svjedoka Odbrane.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English