Članak

Silovanja u Kosovom Polju

7. Jula 2014.00:00
Svjedokinja Tužilaštva BiH na suđenju Draganu Šekariću je kazala kako su joj dvije zaštićene svjedokinje ispričale da su silovane u julu 1992. godine u Kosovom Polju (općina Višegrad).

This post is also available in: English

Amela Međuseljac je rekla kako su mještani Kosovog Polja u ljeto 1992. spavali po šumama, a kućama dolazili po hranu ili da se okupaju. Jednog dana svjedokinja je, kako je kazala, bila u kući sa majkom, sestrom i ocem koji se otišao okupati.

“Čula sam da neko govori: ‘Eto ih.’ Pobjegla sam iz kuće, oko 150 metara, gdje su bile maline, i sakrila se. Kada sam čula da je mirno, vratila sam se kući. Vidjela sam Fatimu kako moli S1 da joj gasi kuću. Bila je neuredno obučena, tragovi na njoj… Znala sam šta je preživjela”, kazala je Međuseljac.

Prema njenim rječima, svjedokinja S1 joj je ispričala da je Fatima zapaljena u svojoj kući, te da zna ko je pucao u nju.

“Vidjela sam da je Fatima izgorjela u hodniku”, kazala je S1 svjedokinji, istaknuvši da su kasnije nađeni posmrtni ostaci Fatime, koji su bili pokupljeni u jednu posudu.

Međuseljac se prisjetila kako joj je S1 ispričala da je silovana u prizemlju kuće, te da ju je silovao Dragan Goraždak.

“Predstavio joj se imenom, rekao da je iz Goražda i da je bio zlostavljan, te da je došao u Višegrad da se sveti”, kazala je Međuseljac, prenoseći riječi S1.  

Tužilaštvo BiH tereti Dragana Šekarića, bivšeg pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) i paravojne formacije “Osvetnik”, da je zajedno sa četiri pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) naredio civilima da iziđu iz kuće i četvoro malodobne djece poredao uz zid kuće.

Nakon kraćeg zadržavanja, smatra Tužilaštvo BiH, zaštićenoj svjedokinji je naredio da im skuha kafu i u kuhinji je silovao. Oštećena, čiju su kuću već zapalili, kako stoji u optužnici, tražila je pomoć, a Dragan Šekarić ju je natjerao da sama gasi vatru i zatim pucao iz pištolja u nju.

Međuseljac je kazala da joj je i S3 ispričala da je silovana u istoj kući gdje i S1, ali nije znala ime i prezime osobe koja joj je to uradila. Po opisu, Međuseljac je zaključila da je to uradio Brane Ćubrilović.

Za Ćubrilovića, svjedokinja je rekla da je bio i pred kućom njene nene kada je čula drugog vojnika kako Fatimi, dok traži pomoć da joj se gasi kuća, govori: “Babo, nemaš pare, zlato a hoćeš da otkupiš auto.”

Na ovom suđenju je pročitan iskaz preminulog svjedoka Adema Smajovića koji je dat policiji 2004. godine u Goraždu, a u kojem je on govorio o napadu na Kokino Selo. Prema optužnici, Šekarić je učestvovao u napadu na Kokino Selo (Goražde), kada su ubijani civili.

Svjedok  je u iskazu  naveo da  je u napadu, pored ostalih komšija, učestvovao i optuženi, naglasivši da su tada ubijeni civili.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. juli.

Albina Sorguč


This post is also available in: English