Članak

Ubistvo dva zatvorenika

27. Juna 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Odžaku i Bosanskom Brodu, svjedok Državnog tužilaštva je izjavio da je vidio kako optuženi Josip Tolić udara jednog zatvorenika, koji je potom preminuo.

This post is also available in: English

Svjedok Slobodan Gavrić je ispričao kako je u školu u Odžaku, gdje je bio zatvoren sa oko 500 muškaraca srpske nacionalnosti, Rade Tomanović doveden s grupom ljudi iz Modriče, koji su pretučeni.

“Jaukao je i pričao u polusvjesnom stanju. Nije znao gdje je, pa su ga stražari udarali da ga smire”, kazao je Gavrić, dodavši da su ga Ante Golubović, Jurica Božić i Josip Tolić udarali po glavi i stomaku rukama i nogama, te Ferid Halilović kundakom.

Gavrić je rekao kako su Tomanovića stražari svezali kanapom za odbojkaški stub i da je nakon par sati preminuo.

Svjedok je naveo kako njega lično nije tukao optuženi Tolić, koga je prepoznao u sudnici, ali da su njemu nepoznati stražari nanijeli povrede i slomili ruke.

Tolić je optužen da je, kao pripadnik 102. odžačke brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od maja do oktobra 1992. godine učestvovao u zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti na području Odžaka i Bosanskog Broda.

Gavrić je ispričao i da je vidio kako su Golubović, Tolić i Božić iz sale izveli Radeta Deronjića, koji je vraćen krvav i premlaćen i koji je također preminuo u Odžaku.

Iz Odžaka, kako je kazao, Gavrić je prebačen u Bosanski Brod, gdje je proveo još nekoliko mjeseci u nehumanim uslovima, dok nije prebačen u Orašje, gdje je i razmijenjen.

Suđenje se nastavlja 4. jula.

Povezani članci

4. Februara 2016.

Potvrđena presuda Toliću

27. Oktobra 2015.

Mentalni sklop optuženog

Džana Brkanić


This post is also available in: English