Članak

Sljedeće sedmice presuda Branku Vlači

27. Juna 2014.00:00
Naredne sedmice Sud BiH će izreći prvostepenu presudu Branku Vlači, optuženom za zločine počinjene na području Vogošće.

This post is also available in: English

Vlačo je optužen da je, kao upravnik logora “Planjina kuća”, “Bunker”, “Kod Sonje” i “Nakina garaža”, uspostavio sistem kažnjavanja zatočenih civila. Zarobljenici su zlostavljani, tjerani na prinudne radove i u živi štit, gdje su mnogi ubijeni, a deseci ih se vode kao nestali. Izricanje presuda zakazano za petak, 4. juli.

Za utorak, 1. juli, zakazana je statusna konferencija Abduladhimu Maktoufu, kojem je Sud BiH omogućio ponavljanje postupka zbog pogrešne primjene zakona. Maktouf je 2006. pravosnažno osuđen na pet godina zatvora zbog hapšenja, zatvaranja i otmice pet civila hrvatske nacionalnosti na području Travnika. Ročište Maktoufu zakazano je i za petak.

Saslušanjem svjedoka Odbrane Nihada Bojadžića u ponedjeljak, 30. juna, bit će nastavljeno suđenje za zločin počinjen u selu Trusina kod Konjica. Zajedno s Bojadžićem, za ovaj zločin sudi se i Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću i Senadu Hakaloviću.

Suđenje za zločine počinjene nad srpskim zatočenicima u Dretelju kod Čapljine nastavit će se u utorak saslušanjem svjedoka Odbrane Ediba Buljubašića. Za ove zločine su, zajedno s Buljubašićem, optuženi i Ivan Zelenika, Srećko Herceg, Ivan Medić i Marina Grubišić-Fejzić.

Istog dana planiran je nastavak suđenja za zločine počinjene u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, za koje se sudi Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolaeu Vintili, dok će se u srijedu, 2. jula, nastaviti suđenje Marinku i Zoranu Bjelici te Novici Tripkoviću za zločine počinjene u Kalinoviku.

Saslušanjem vještaka neuropsihijatra, Tužilaštvo BiH će u srijedu nastaviti provoditi dokaze na suđenju Vitomiru Rackoviću, optuženom za zločine u Višegradu.

Naredne sedmice bit će nastavljena suđenja za genocid u Srebrenici – Goranu Sariću u ponedjeljak, a Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću u srijedu.

Nastavak suđenja Nihadu Bojadžiću za zločine u Jablanici te Indiri Kamerić za zločine u Bosanskom Brodu zakazan je za četvrtak, 3. juli. Saslušanjem tri svjedoka Optužbe tog dana će se nastaviti i suđenje Nikoli Mariću, optuženom za ubistva i mučenja Bošnjaka u Prozoru.

Suđenje Dževadu Salčinu i Nedžadu Hodžiću za zločine počinjene na planini Igman nastavit će se u utorak i četvrtak, dok je za petak planiran nastavak suđenja Ibri Maciću za zločin u Konjicu.

Suđenje Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu za zločine počinjene na području općine Hadžići nastavit će se u četvrtak.

Nastavci suđenja Vehidu Subotiću za zločine počinjene na području Zenice, te Josipu Toliću za zločine u Odžaku i Bosanskom Brodu, planirani su za petak.

Taj dan bit će nastavljeno suđenje i Safetu Mujčinoviću, Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Harizu Habiboviću, Kahri Vejzoviću i Osmanu Gogiću, za zločine u Kladnju.

Pred Apelacionom vijećem Suda BiH sljedeće sedmice će se nastaviti obnovljeno suđenje Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću, optuženima za zločine u Krajini.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English