Članak

Nasumična ili ciljana dejstva

27. Juna 2014.00:00
Tužioci u haškom procesu protiv Ratka Mladića dokazivali su da je Vojska Republike Srpske (VRS) 1995. nasumično ispaljivala modifikovane avio-bombe na Sarajevo, a svjedok Odbrane Vladimir Radojčić to je negirao.

This post is also available in: English

Pukovnik Radojčić, koji je u to vrijeme bio komandant Ilidžanske brigade VRS-a, juče je potvrdio da je u aprilu i junu 1995. naredio ispaljivanje dvije modifikovane avio-bombe na zgrade Televizije Sarajevo, zato što je “emitovala najcrnju propagandu”, i Osnovne škole “Aleksa Šantić” u Hrasnici, u kojoj je bio “centar za obuku specijalnih snaga Armije BiH”.

Unakrsno ispitujući svjedoka, tužilac Dermot Groome tvrdio je da 7. aprila 1995. Radojčićeva jedinica nije ni ciljala zgradu škole, nego je bombu nasumično ispalila na “centar Hrasnice”.

“To apsolutno nije istina”, odgovorio je svjedok.

Zastupnik Optužbe je Radojčiću potom predočio naređenje da u centru Hrasnice modifikovanom avio-bombom gađa “najvrednije ciljeve, gdje će biti izazvane najveće ljudske žrtve”.

Radojčić je odgovorio da se naređenje odnosilo na neprijateljsku živu silu, a ne na civile, i da ga je tako shvatio i sproveo.

Naznačio je i da je komandant ABiH u Hrasnici “imao obavezu po međunarodnom ratnom pravu da ukloni civile iz područja” iz kojeg je prethodna tri dana napadao VRS, ali da “on to nije uradio”.

“Kad bih dobio naređenje da gađam civile avio-bombom, ja to nikad ne bih učinio… Kad u naređenju piše ispaliti bombu na cilj, ja pod tim podrazumijevam vojni cilj”, rekao je Radojčić, ocjenjujući da je naređenje za napad na Hrasnicu “nespretno napisano”.

Odgovarajući na pitanja tužioca Grooma, svjedok je potvrdio da je znao da u Hrasnici ima civila, ali da gađa oblast u kojem nema civila.

“Promašili smo cilj, ali ne za toliko da bismo ugrozili civile”, kazao je Radojčić.

Po optužnici protiv Mladića, modifikovana avio-bomba je 7. aprila 1995. uništila jednu i oštetila 11 kuća, pri čemu je stradala jedna osoba, a ranjena su tri lica.

Mladića, tadašnjeg komandanta VRS-a, optužnica tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva, kao i za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Zastupnik Optužbe će unakrsno ispitivanje Radojčića okončati u srijedu, 2. jula. U ponedjeljak i utorak, suđenja Mladiću neće biti zbog obaveza dvojice sudija u drugim predmetima.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English