Članak

Prinudni radovi na prvoj liniji

26. Juna 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Mladen Šuvajlo je rekao da je tokom zatočeništva odvođen na prinudne radove, gdje je maltretiran i tučen.

This post is also available in: English

Šuvajlo je ispričao da je 9. juna 1992. godine zatvoren u “Silos”, odakle je nakon nekoliko mjeseci prebačen u “Krupu”. Zajedno s grupom zatočenika, kako je kazao, u januaru 1993. odvezen je u Hrasnicu, gdje je prilikom obavljanja radova maltretiran i udaran.

“Jednom mi je vojnik rekao da trčim, a znao sam da to znači da sam ja, kao, bježao i da me je onda on morao ubiti. Nisam htio trčati i on me je onda udarao”, izjavio je svjedok, koji je u korist Tužilaštva BiH iskaz dao putem videolinka iz Australije.

Šuvajlo je kazao da su zatočenici iz Hrasnice ponekad vođeni da rade na prvim linijama, te da je gledao maltretiranje i drugih zatočenika.

On je svjedočio na suđenju za ratne zločine počinjene u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, za šta se sudi Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu.

Prema optužnici, Hujić je bio upravnik i zamjenik upravnika “Silosa”, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Mešanović je bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u kasarni “Krupa”, a Kalember stražar u “Silosu”. Ostali su bili pripadnici civilne, vojne i policijske vlasti.

Nakon boravka u Hrasnici svjedok je, kako je ispričao, vraćen u “Krupu”, odakle je opet odvođen na radove.

“Pošto sam dobro prebijen, kasnije mi je doktor propisao da nisam za radove, pa tada i nisam išao da radim”, rekao je Šuvajlo.

Nakon povratka u “Silos”, kazao je svjedok, zatočenici su išli sjeći drva, raditi na poljoprivrednom dobru i gradili su jedan objekat.

“Uslovi su po povratku bili malo bolji, ali bilo je još uvijek tuča, što sam i ja osjetio kada sam zbog boli u leđima rekao da ne mogu sjeći drva. Stražaru sam tražio tabletu, a onda sam dobio po glavi… Istjerao me je da radim pod tim bolovima”, ispričao je svjedok, dodavši kako od zatočenja u “Silosu” i danas ima posljedice.

Šuvajlo je izjavio da je prije zatočenja u “Silos” dobio pušku kako bi čuvao stražu u svom selu, ali da je nije predao kada su mještani njegovog sela predavali oružje, već da ju je zakopao.

Odbrana prvooptuženog pokazala je krivičnu prijavu i optužnicu podnesenu protiv njega zbog neovlaštenog posjedovanja oružja, na šta je svjedok rekao da nije znao da se ikakav postupak protiv njega vodi.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. juli.  

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English