Članak

Podignuta optužnica za zločine u Rogatici i Foči

19. Juna 2014.00:00
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika Armije BiH (ABiH) zbog ratnog zločina protiv srpskih civila u Rogatici i Foči počinjenog 1992. godine.

This post is also available in: English

Prema nepotvrđenoj optužnici, Muhamed Šišić je optužen kao nekadašnji zapovjednik Diverzantskog voda, a Emir Drakovac, Aziz Šuša i Tarik Šišić kao bivši pripadnici tog voda ABiH, da su 27. augusta 1992. godine izvršili napad na civile srpske nacionalnosti koji su se s područja općine Goražde kretali prema Rogatici.
Tužilaštvo tereti Muhameda i Tarika Šišića, te Drakovca i Šušu za napad na civile u selu Kukavice, kada je ubijena najmanje 21 osoba, a među njima i maloljetne i starije osobe, te majke s djecom. U ovom napadu više žrtava je ranjeno, a izvršena je pljačka i paljenje imovine koju su izbjeglice prevozile.
Drakovac je optužen i da je krajem 1992. godine na području općine Foča počinio ubistva na vrlo surov način, mučeći tri žrtve sjekirom i sakativši ih.
Uz Muhameda i Tarika Šišića, te Drakovca i Šušu, za zločine u Rogatici i Foči Tužilaštvo BiH sumnjiči Izeta Hadžića, Zahida Alića, te Aziza Aganovića, koji je preminuo u januaru ove godine.
Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Džana Brkanić


This post is also available in: English