Članak

Maltretiranje zatočenika u “Silosu”

19. Juna 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Predrag Kapetina je opisao kako je tokom tri i po godine zatočeništva ispitivan, udaran i vođen na radove.

This post is also available in: English

Svjedočeći u korist Tužilaštva BiH, Kapetina je kazao da je 9. juna 1992. uhapšen i odveden u Osnovnu školu “9. maj”, gdje je ispitivan i udaran.

“Čović Mensur i Božić Milan me ispituju o oružju. Loše su se ponašali i par puta su me udarili. Govorili su da neko oružje jeste moje”, rekao je on, dodavši da ne zna tačno u čijoj je nadležnosti bila škola, ali da zna da je u tom objektu vidio komandira policije Mirsada Šabića.

Nakon šest dana provedenih u školi, svjedok Kapetina je, kako je kazao, zajedno sa još nekoliko osoba prebačen u “Silos”, gdje je po dolasku vidio upravnika Bećira Hujića.

Za zločine počinjene u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, Šabić i Hujić su optuženi zajedno sa Mustafom Đelilovićem, Fadilom Čovićem, Nezirom Kazićem, Halidom Čovićem, Šerifom Mešanovićem i Nerminom Kalemberom.

Prema optužnici, Šabić je bio komandir Policijske stanice u Pazariću, Hujić upravnik i zamjenik upravnika “Silosa”, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Mešanović je bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u kasarni “Krupa”, Kalember stražar u “Silosu”. Ostali su bili pripadnici civilne, vojne i policijske vlasti.

Kapetina je kazao da Hujić nije bio upravnik “Silosa” sve vrijeme njegovog zatočenja, već da je tu bilo još osoba. Rekao je i da su stražari u “Silosu” maltretirali i tukli zatočenike, te da su to radili po naredbi upravnika.

“U prvom periodu, u ‘Silos’ je mogao ući ko god je htio jer nije bilo katanca. Pa dođe vojska, neke žene… Dođe, nalupa, a onda upravnik pita ko je to uradio – kao, ne zna ko je to, a mi kod njega”, ispričao je svjedok.

Krajem decembra 1992. svjedok je s grupom zatočenika iz “Silosa” prebačen u “Krupu”, u kojoj je upravnik bio izvjesni Šera. Kapetina je dodao da su uslovi boravka u ovom objektu bili bolji.

Ispričao je i kako je tokom zatočeništva radio razne fizičke poslove, te da je vođen i na druge lokacije da radi, a ponekad i na prve borbene linije. Kapetina, koji je svjedočio putem videolinka iz Australije, rekao je da je iz zatočeništva pušten 19. januara 1996. godine.

Odgovarajući na pitanja Odbrane prvooptuženog, svjedok je kazao da su osobe koje su ga 1992. ispitivale same napisale da je on imao oružje. Nakon što mu je Odbrana prezentovala krivičnu prijavu i optužnicu prema kojoj se tereti za posjedovanje oružja, rekao je da za to prvi put čuje.

Suđenje se nastavlja 26. juna.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English