Članak

Tužilaštvo BiH zatražilo pritvor za Stanarevića

18. Juna 2014.00:00
Zbog rizika od bjekstva i utjecaja na svjedoke, Tužilaštvo BiH je zatražilo da se odredi pritvor Željku Stanareviću, osumnjičenom za zločine počinjene na području Bihaća. Odbrana se usprotivila ovom prijedlogu, te zatražila puštanje njihovog branjenika na

This post is also available in: English

slobodu uz mjere zabrane.

Tužilaštvo BiH je navelo da raspolaže dokazima da je Stanarević, koji je uhapšen 17. juna, učestvovao u ubistvima bošnjačkih civila na lokalitetu Hrgar (općina Bihać) počinjenim u junu 1992. godine.

Prema tužiocu Emiru Neradinu, preko 70 civila je u turama dovezeno na lokalitet Hrgar. Kako je rekao tužilac, osumnjičeni je, kao pripadnik Vojne policije 15. bihaćke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u ubistvu najmanje četiri civila.

Osumnjičeni Stanarević, kako smatra Tužilaštvo BiH, nije znao da se protiv njega vodi istraga, zbog čega bi mogao imati motiv da se skriva. Neradin je dodao da Tužilaštvo BiH nastavlja sa istragom, odnosno planira saslušati još svjedoka, od kojih jedan živi u blizini osumnjičenog.

“Smatramo da može uticati na svjedoke u cilju poboljšanja vlastitog položaja”, kazao je Neradin.

On je naveo da se radi o kompleksnom slučaju koji nije u potpunosti rasvijetljen, zbog čega će se u narednom periodu voditi istraga i protiv drugih osoba.

Odbrana je rekla da iz dokaza koji su im dostavljeni ne proizlazi osnovana sumnja da je Stanarević učestvovao u ubistvima.

Braniteljica Slavica Bajić je navela da niko od svjedoka čije je iskaze dobila nije Stanarevića identifikovao kao počinioca ubistava.

Argumenti koje je Tužilaštvo BiH iznijelo u vezi s bjekstvom, prema Odbrani, ne predstavljaju “objektivan razlog” za određivanje pritvora.

Bajić je dodala da “rizik da osumnjičeni može prići svjedocima” nije razlog za pritvor, navodeći da se to može riješiti mjerama zabrane.

“Predlažem da se naloži zabrana napuštanja mjesta boravišta i kontakta sa određenim osobama, i javljanje u policijsku stanicu”, rekla je Bajić.

Sud BiH će odluku donijeti naknadno.

Amer Jahić


This post is also available in: English