Članak

Rizik od samooptuženja Dževada Topića

17. Juna 2014.00:00
Zbog rizika da se svjedok Dževad Topić može samooptužiti, prekinut je dio suđenja za zločin počinjen u Sarajevu, a na narednom ročištu bit će mu dodijeljen pravni savjetnik.

This post is also available in: English

Dževad Topić, bivši komandant regionalnog Štaba Vojne policije Armije BiH (ABiH), kao svjedok Odbrane Ramiza Avdovića, govorio je o ulozi optuženog u vojnom pritvoru koji se nalazio u kasarni “Viktor Bubanj”.

Tužilaštvo je tokom ispitivanja priložilo iskaz koji je svjedok dao 28. aprila 2011. godine, međutim, Vlado Adamović, branilac optuženog Iuliana Nicolae-Vintile, rekao je kako se “svjedok može izložiti ozbiljnom riziku od samooptuženja”.

“Molio bih Sudsko vijeće da pogleda sadržaj iskaza gdje su rečenice vrlo rizične i postoje odgovori koje Topić nije dao svjestan da to procijeni”, kazao je Adamović.

Željka Marenić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, prekinula je suđenje, naglasivši da će na narednom ročištu Topiću biti dodijeljen pravni savjetnik.

Prije prekidanja suđenja, Topić je objasnio da je, kao komandant regionalnog Štaba Vojne policije, vodio grupu ljudi, a sjedište je bilo u ulici Maršala Tita u Sarajevu. Kasnije su, kako je kazao Topić, prebačeni u obezbjeđenje vojnog pritvora u kasarni “Viktor Bubanj”.

“Avdović je preuzeo dužnost na petom spratu Viktor Bibnja, i nije bilo nikakvih pritužbi. Iskreno i pošteno govorim. A za drugooptuženog nisam nikada čuo”, rekao je Topić.

Prema njegovom iskazu, za ljude koji su privođeni nije postojao sud, već su operativci koji su ih ispitivali donosili odluku da li će ih zadržati ili pustiti.

Tužilaštvo BiH tereti Ramiza Avdovića i Iuliana Nicolae-Vintilu da su u drugoj polovini 1992. godine učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja zatvorenih srpskih civila. Avdović je optužen kao komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora i u Vojnom zatvoru u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kao kuhar i stražar u “Viktor Bubnju”.

Odbrana optuženog Avdovića unijela je i nekoliko materijalnih dokaza. Između ostalog, uložen je i spisak lica koji se mogu voditi na rad, a koje je potpisao Senad Kreho, tadašnji predsjednik Okružnog suda.

“Pritvorenici su izvođeni po odluci suda, a ne po odluci vojne policije i stražara”, kazao je Mirza Kovač, branilac Avdovića, obrazlažući predložene dokaze.

Također je uloženo i rješenje o određivanju pritvora za Zdravka Kekića iz 30. jula 1992. godine, gdje se, kako je rečeno, ne navodi ko je odredio pritvor i do kada traje.

“Ovim dokazom skidamo odgovornost u dijelu optužnice gdje stoji da je Avdović držao ta lica i prihvatao ih”, rekao je Kovač.

Suđenje se nastavlja 6. jula.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English