Članak

Dvadeset godina za ubistvo civila u Kaknju

17. Juna 2014.00:00
Fadil Dajić i Vahid Hadrović osuđeni su u Kantonalnom sudu u Zenici na po deset godina zatvora zbog ubistva srpskog civila koje je počinjeno 9. juna 1993. u mjestu Plandište kod Kaknja.

This post is also available in: English

Sud je ocijenio nedvojbeno utvrđenim da je 9. juna 1993. godine tadašnji policajac Vahid Hadrović nakon psovki, prvo šakom, a onda kundakom puške, u glavu udario civila Sekulu Poletana i nanio mu povrede opasne po život. Poletana je potom iz automatske puške usmrtio Fadil Dajić, ispalivši pet do šest hitaca.

Sudsko vijeće proglasilo je optužene krivima, ocijenivši iskaze svjedoka Optužbe – bivših kolega osuđenih koji su bili očevici događaja – prihvatljivim i vjerodostojnim.

“Svjedoci Odbrane nisu bili očevici, a ni nalaz vještaka balističara nije doveo u sumnju nalaz vještaka sudske medicine”, kazao je predsjedavajući Sudskog vijeća Nermin Tešnjak.

Obrazlažući visinu kazne, sudija Tešnjak je rekao da je sud cijenio način i okolnosti, jer je ubistvo počinjeno bez ikakvog povoda i razloga, a naročito svojstvo okrivljenih, jer – s obzirom da su bili policajci – trebali su prevashodno štititi civile, kao i druge vrijednosti zaštićene međunarodnim humanitarnim pravom.

Na ovu presudu moguće je uložiti žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH. 

Dženana Sivac


This post is also available in: English