Članak

Zatraženo izuzeće sudija iz predmeta “Trusina”

16. Juna 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Trusini kod Konjica, Odbrana Nihada Bojadžića, jednog od petorice optuženika, zatražila je izuzeće dva člana Sudskog vijeća.

This post is also available in: English

Zahtjev za izuzeće sudija Vesne Jesenković i Staniše Gluhajića obrazložili su nedavnom presudom Edinu Džeki, koji je u odvojenom postupku nepravomoćno osuđen na 12 godina zatvora za zločine počinjene 16. aprila 1993. u Trusini.

Jesenković i Gluhajić bili su članovi Sudskog vijeća u postupku protiv Džeke, kojeg zastupaju isti branioci kao i Bojadžića.

Na ročištu održanom prošle sedmice, braniteljica Vasvija Vidović je rekla kako je presuda Džeki zasnovana na nekoliko ključnih svjedoka koji su svjedočili i u ovom postupku za zločine u Trusini.

Ona je dodala da sudije Jesenković i Gluhajić imaju formiran stav nakon presude Džeki.

Zbog zahtjeva za izuzeće, o kojem će Sud BiH odlučiti naknadno, odgođeno je saslušanje svjedoka Bojadžićeve Odbrane.

Osim Bojadžića, optuženi su Mensur Memić, Dževad Salčin, Senad Hakalović i Nedžad Hodžić, dok je postupak protiv Zulfikara Ališpage zvanog Zuka, zbog njegove bolesti, razdvojen u martu ove godine.

Prema optužnici, u napadu Armije BiH (ABiH) na Trusinu ubijeno je 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Bojadžić, Džeko, Memić, Salčin, Hodžić i Ališpago bili su pripadnici Specijalnog odreda “Zulfikar”, dok je Hakalović je bio pripadnik 45. brdske brigade “Neretvica”.

Nastavak suđenja, koje je počelo u septembru 2010. godine, planiran je za 23. juni.

Amer Jahić


This post is also available in: English