Članak

Seksualno zlostavljanje je mrlja na moralu svijeta

13. Juna 2014.00:00
Svijet se mora ujediniti u osuđivanju seksualnog nasilja u ratu, tako da ono postane nezamislivo u istoj mjeri kao i korištenje atomskog naoružanja, rečeno je na ceremoniji zatvaranja Globalnog samita u Londonu.

This post is also available in: English

Posebna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija (UN) Angelina Jolie, jedna od organizatorica Samita, rekla je u završnom govoru da je sada vrijeme za konkretne akcije s obzirom da je pažnja svijeta na žrtvama ratnog silovanja.

“Sada možemo napraviti promjene. U ovom trenu, u konfliktnim zonama siluje se na hiljade žrtava. Njima je pomoć potrebna odmah. Zbog toga apeliram na sve državnike da rade skupa i usvajaju zakone kojima će osigurati procesuiranje počinilaca, stručnjake da koriste novi međunarodni protokol o dokumentiranju slučajeva seksualnog nasilja kako bi se čula priča žrtava, ali prije svega molim sve da preživjele drže na prvom mjestu i osiguraju im pomoć”, kazala je Jolie. 

Tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda Fatou Bensouda je također istakla da međunarodna zajednica po prvi put ima sve zakone kojima se omogućuje procesuiranje počinilaca ratnog silovanja, ali da je ključno da se u svim zemljama svijeta osposobe tužilaštva, da bi se osigurala pravda za žrtve.

“Mi ćemo, kao međunarodni stručnjaci, raditi s lokalnim partnerima, jer zadatak je sviju nas da zaustavimo nekažnjivost. Historija neće suditi o nama po našim riječima, već našim djelima, i zato je sada vrijeme za konkretna djela”, rekla je Bensouda.

Na Samitu se učesnicima obratio i državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) John Kerry, koji je kazao da prisustvo delegata iz 123 zemlje govori da je stiglo vrijeme da se jednom zauvijek zaustavi seksualno nasilje i njegovo korištenje kao sredstva ratovanja.

“Prije više hiljada godina je silovanje prvi put korišteno kao sredstvo ratovanja, ali danas mi smo ti koji ćemo silovanja prognati u knjige historije, gdje mu je i mjesto. Želimo da pišemo nove norme ponašanja. U historiji smo to već uspjeli, samo pogledajte kako je danas nezamislivo korištenje atomskog naoružanja. Seksualno nasilje je iduće veliko zlo koje ćemo iskorijeniti”, rekao je Kerry.

On je dodao da zločini seksualne prirode u ratu predstavljaju “mrlju na kolektivnom moralu svijeta”.

Na kraju Samita, učesnicima se obratio i inicijator William Hague, ministar vanjskih poslova Velike Britanije, koji je kazao da je uvjeren da će historija pamtiti ovaj dan kao trenutak kada je “učinjen prvi korak ka sprečavanju seksualnog nasilja nad ženama, djevojčicama, dječacima i muškarcima u ratu”.

“Ovaj samit je ogroman uspjeh zbog same činjenice da su otvorene oči ljudi širom svijeta. Svi sada znaju koliko žrtve seksualnog nasilja pate i koliki je ovo problem. Ponosan sam na niz konkretnih koraka koji su dogovoreni u proteklih nekoliko dana. Nadam se da će implementacijom svih ovih aktivnosti, ovaj pokret samo rasti i rasti”, zaključio je Hague.

Globalni samit “Zaustaviti seksualno nasilje u sukobima” održan je u Londonu od 10. do 13. juna, a prisustvovali su mu predstavnici vladinog i nevladinog sektora, kao i mnogi stručnjaci iz 123 zemlje svijeta.

Denis Džidić


This post is also available in: English