Članak

Odbrana traži skraćenje radne sedmice

13. Juna 2014.00:00
Tužioci Tribunala u Haagu osporavali su na suđenju Ratku Mladiću vjerodostojnost svjedoka Odbrane Milorada Batinića, sugerišući da on nije stručan da ocjenjuje ko je odgovoran za eksplozije u Sarajevu koje su od 1992. do 1994. odnijele veliki broj civilni

This post is also available in: English

h žrtava.

Batinić, koji je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, bio prevodilac vojnih posmatrača UN-a, juče je sudijama prenio kako su srpski oficiri smatrali da su eksplozije u ulici Vase Miskina u maju 1992. i na pijaci Markale u februaru 2004. bile “naštimovane”, odnosno da su ih izazvale muslimanske snage da bi optužile srpsku stranu.

Dok ga je danas unakrsno ispitivala tužiteljka Margaret Hasan, Batinić je potvrdio da nije učestvovao u istragama o tim eksplozijama i da nije artiljerijski stručnjak.

Svjedok je ponovio da je samo prenio ono što su oficiri VRS-a govorili vojnim posmatračima UN-a.

Prema optužnici protiv Mladića, tadašnjeg komandanta VRS-a, na Markalama je 5. februara 1994. minobacačka granata ispaljena sa srpskih položaja usmrtila 66, a ranila 140 osoba.

U eksploziji u ulici Vase Miskina 28. maja 1992. poginulo je 28 građana koji su čekali u redu za hljeb, a više od 100 ih je ranjeno. Taj incident nije u optužnici protiv generala Mladića.

Sudije su Mladića, pri kraju Batinićevog iskaza, ponovo odstranile iz sudnice zato što je glasno komentarisao iskaz svjedoka. Poslije Batinićevog svjedočenja, optuženom je bilo dozvoljeno da se vrati u sudnicu, na dio rasprave zatvoren za javnost.

Na početku zasjedanja, Mladićeva Odbrana zatražila je da radna nedjelja na suđenju bude skraćena sa pet na četiri radna dana zbog, kako je naznačio advokat Branko Lukić, rizika da bi optuženi mogao doživjeti moždani udar usljed iscrpljenosti.

Lukić je zahtjev zasnovao na mišljenjima četiri ljekara, te napomenuo da je četvorodnevna radna nedjelja bila primijenjena u procesima optuženima Radovanu Karadžiću i Zdavku Tolimiru.

Tužilac Dermot Groome se tome usprotivio, tvrdeći da je preporuka ljekara suviše uopštena, bez detaljnog medicinskog obrazloženja.  

Raspravno vijeće će o zahtjevu Odbrane odlučiti naknadno.

Žalbeno vijeće je na kraju dokaznog postupka Tužilaštva naložilo da Sud u procesu protiv Mladića zasjeda četiri dana sedmično, ali je, s početkom izvođenja dokaza Odbrane, radna nedjelja bila ponovo produžena, odlukom raspravnog vijeća.

Suđenje Mladiću, koji je optužen i za genocid počinjen u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida i uzimanje “plavih šljemova” UN-a, biće nastavljeno u ponedjeljak, 16. juna.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English