Članak

Udaranje palicom u “Poletu”

12. Juna 2014.00:00
Na suđenju Indiri Kamerić za zločine počinjene u Bosanskom Brodu, svjedokinja Optužbe ispričala je kako je bila ispitivana i udarana u prostoriji fudbalskog stadiona “Polet”.

This post is also available in: English

Slobodanka Vidić je kazala da je oko mjesec dana, od kraja juna do polovine jula 1992. godine, bila pritvorena u “Poletu”, gdje je dva puta vidjela “Indiru”, koju je poznavala odranije jer joj je bila komšinica, i koju je prepoznala u sudnici.
“Oni su me ispitivali o jednom mom prijatelju. Što god ja kažem nije istina, udarali su me, jedan je imao policijsku palicu”, prisjetila se Vidić.
Ona je dodala da su je ispitivala dvojica vojnih policajaca Hrvatskog vijeća obrane (HVO), te da se, kada se zastor sklonio, pojavila Indira sa još dvojicom vojnika.
“Bili su u uniformi sa tim kaiševima… Onda sam vidjela Indiru… Na kraju je neko rekao ‘dosta’. Još su me nešto ispitivali… neko od njih… ne mogu reći Indira”, rekla je svjedokinja.
U izjavi koju je dala Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) svjedokinja je navela da je jedan od pripadnika HVO-a udarao policijskim palicama po rukama, ali nije spominjala da se Indira pojavila iza zastora.
“Nije me niko konkretno pitao ko je bio”, kazala je svjedokinja odgovarajući na pitanje Odbrane zašto nije spomenula Indiru.
Ona je potvrdila da je u izjavi koju je dala 2006. godine policiji u Bosanskom Brodu navela da ju je jedan pripadnik HVO-a udarao palicom po objema rukama, te da se iza zastora pojavila Indira Vrbanjac rođena Ćosić.
Indira Kamerić je optužena da je 1992. godine učestvovala u fizičkom i psihičkom mučenju, te nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske i bošnjačke nacionalnosti u prostorijama policije i na stadionu “Polet” u Bosanskom Brodu.
Ona je optužena i da je pomagala silovanja i seksualna zlostavljanja koja su vršena nad zatvorenim osobama.
Tužilaštvo BiH smatra da je Kamerić, kao pripadnica 101. bosanskobrodske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u zločinima učestvovala zajedno s drugim pripadnicima HVO-a.
Svjedokinja Vidić je rekla da je poznato da su izvjesnu “muslimanku iz Kobaša” prebijali u “Poletu” i silovali. 
“Pričala je da bi je stavili u krug, bacali je na jednu i drugu stranu, bila je sva crna. Spomenula je da je bila prisutna i Indira”, kazala je svjedokinja.
Dodala je da je jedne prilike vidjela da su “oni sa uniformama” tu muslimanku prebacivali preko ograde radi silovanja.
Nastavak suđenja zakazan je za 26. juni.

Albina Sorguč


This post is also available in: English