Članak

U grobnici u Doboju ekshumirano 11 žrtava

11. Juna 2014.00:00
Iz grobnice koju su otkrile poplave u naselju Usora (općina Doboj) ukupno je ekshumirano 11 tijela, od čega devet kompletnih skeletnih ostataka, potvrdila je za BIRN – Justice Report Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH.

This post is also available in: English

Kako je istakla Čengić, svim žrtvama su ruke bile žicom vezane na leđima, a na temelju vanjskog pregleda utvrđeno je da im je pucano u potiljak.

“Pretpostavlja se da je riječ o mještanima Jablanice na području općine Maglaj. U pitanju su žrtve bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene u ljeto 1992. na Željeznom mostu u blizini Usore”, navela je Čengić i dodala da je tada ubijeno ukupno 16 muškaraca u dobi od 19 do 57 godina.

Prethodnih godina su pronađeni posmrtni ostaci četiri žrtve ovog zločina – jedne na području Sremske Mitrovice (Srbija) i tri na području Doboja.

“Dakle, traga se za još jednom žrtvom i pretraživanje terena, mašinski i ručno, nastavit će se”, kazala je Čengić.

Sa posmrtnih ostataka će biti uzeti uzorci za DNK analizu, kako bi se utvrdio identitet žrtаva.

U Institutu su potvrdili da je na lokalitetu Kameničko brdo, u općini Bratunac, danas izvršena ekshumacija najmanje tri tijela, za koja se pretpostavlja da je riječ o žrtvama ubijenim 1995. na ovom području. Posmrtni ostaci su prebačeni u Komemorativni centar u Tuzlu, zbog daljnje analize.

Ekshumacijom je, po naredbi Suda BiH, rukovodilo Državno tužilaštvo.

    Džana Brkanić


    This post is also available in: English