Članak

Glavni u kamionu

11. Juna 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Višegradu, svjedokinja Halida Alić je rekla da je Vitomir Racković bio u kamionu kojim je odvezeno više osoba o kojima se ni danas ništa ne zna.

This post is also available in: English

Svjedočeći u korist Tužilaštva BiH, Alić je ispričala da je u junu 1992. godine bila sakrivena na spratu kuće kada je u njeno selo Kabernik došao kamion u kojem je bio i Vitomir Racković, kojeg je poznavala od ranije. 

“Kamion se zaustavio iznad kuće Hameda Tvrtkovića i vidjela sam tada veći broj srpskih vojnika. Na karoseriji kamiona vidjela sam Esada Mameledžiju. Bio je u civilnoj odjeći”, kazala je svjedokinja, dodavši da se kamion ubrzo zaputio u pravcu sela Čančari.

Nedugo nakon toga, kako je navela, kamion se opet vratio i zaustavio na istom mjestu.

“Racković izlazi iz kamiona, a na kamionu, osim vojnika i Esada, vidim još ljudi. Među njima je bila i Besima Čančar i RV-2. Porodica RV-2 plače i moli Vitu da je puste s kamiona. Vito onda govori da RV-2 može sići, a da se Rašid, Hamed i Huso Tvrtković trebaju popeti na kamion”, kazala je Alić.

Svjedokinja je rekla da joj je tada “bilo jasno da je Racković glavni”, te da bez njegove naredbe niko nije mogao odlučiti da RV-2 siđe sa kamiona.

“On je opet sjeo u kamion i sa svim tim osobama otišao u pravcu Lijeske, i od tada ništa više ne znamo za te osobe”, izjavila je Alić.

Racković je optužen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, od maja do kraja augusta 1992. učestvovao u napadima na bošnjačka sela, zatvaranju, mučenju, prisilnim nestancima osoba na području Višegrada, te silovanju.

Kako se navodi u optužnici, neke od nezakonito uhapšenih osoba nikada nisu nađene, a tijela pojedinih civila ekshumirana su 2000. godine na lokaciji “Slap” u Žepi.

Svjedokinja Alić je rekla da je jedan vojnik maltretirao njenu majku, na šta je Petko Pavlović, branilac optuženog, rekao da to nije spomenula u izjavi 1994. Ona je odgovorila da ne zna zbog čega to nije u izjavi, ali da zna da se desilo.

Na pitanje Odbrane kako je tada izgledao Racković, svjedokinja je rekla da je bio krupan čovjek, malo valovite kose, sa bradom.

Sudsko vijeće je kazalo da druga svjedokinja koja je trebala svjedočiti na ovom suđenju nije sposobna za svjedočenje, te da će se o tome naknadno odlučiti.

Suđenje će se nastaviti 2. jula, saslušanjem vještaka neuropshijatra.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English