Članak

Nasilje vlada nad pravdom

9. Juna 2014.00:00
U okviru Mirovnog događaja (Peace event Sarajevo 2014.), koji se u glavnom gradu BiH održava od 6. do 9. juna 2014. godine, održana je radionica na kojoj se raspravljalo o odnosu vlada i pravde tokom sukoba u društvu.

This post is also available in: English

Učesnici radionice, koji su došli iz Egipta, Izraela, Palestine, kao i Sjedinjenih Američkih Država, istakli su da je u ovakvim društvima pravda često u službi legitimizacije državnog nasilja, te da je uglavnom u uskoj vezi sa politikom, odnosno političkom strukturom koja je na vlasti.

Pravnik iz Kaira Bahaa Ezzelarab, koji dolazi iz “Egipatske inicijative za ljudska prava”, kazao je da je u Egiptu više od 500 osoba osuđeno na smrtnu kaznu, te da ovakve presude direktno krše ljudska prava.

“Ono što vladajuća struktura, odnosno sudovi u Egiptu pokušavaju da uvedu kao metod kažnjavanja jeste sistem kolektivne krivice. Ako, naprimjer, na demonstracijama na kojima učestvuje više hiljada ljudi bude ubijen jedan policajac, ja, ukoliko sam tamo bio, biću osuđen kao i ona osoba koja je direktno policajca ubila. To je ustvari klasičan sistem zastrašivanja koji sprovode sudovi u Egiptu”, objasnio je Ezzelarab.

Na radionici je prisustvovao i Bassem al-Tamimi, aktivista iz Palestine, koji je više od devet puta bio zatvoren. Tokom 2012. godine uhapšen je jer je učestvovao u demonstracijama protiv Izraela. Istakao je da je svaki put prilikom hapšenja zatvaran i fizički maltretiran.

“Ubili su mi sestru i brata, hapsili moju suprugu i sina. Ali naša borba je legalna. Mi se borimo za mir i za naša prava i zemlju koja je okupirana. Zbog toga vjerujemo u međunarondu pravdu i zaštitu naših ljudskih prava, bez obzira na sve poteškoće sa kojima se suočavamo u zemlji iz koje dolazim”, naglasio je Al-Tamimi.

O kršenju ljudskih prava među zatvorenicima govorila je i advokatica iz SAD-a Katherine Gallagher, koja zastupa zatvorenike u zatvoru Gvantanamo.

Istakla je, kako i pored najave predsjednika SAD-a Barracka Obame da će zatvor Gvantamo biti zatvoren, to se još uvijek nije desilo.

“Još uvijek je u ovom zatvoru više od sto osoba. Neki od njih su tamo 12 godina i još uvijek im nije suđeno. Ono što mi stalno zastupamo jeste: ili sudite tim ljudima ili ih pustite. To je ono što američka vlada, i pored mnogobrojnih najava, još uvijek nije uradila, i to je ono gdje se krše ljudska prava svih zatvorenih”, kazala je advokatica Gallagher.

Studentima na radioici obratili su se i pravni ekspert Goran Šimić, te Denis Džidić iz Balkanske istraživačke mreže BiH (BIRN BiH).  

Govoreći o važnosti suđenja za ratne zločine u BiH, Šimić i Džidić su naglasili da, pored procesuiranja ovih zločina, u BiH žrtve ili i dalje nemaju povjerenja u sudstvo ili presudama nisu zadovoljni.

“Društvo u BiH je dvadeset godina nakon rata i dalje podijeljeno, a pokazalo se da su generacije mladih koje su izrasle nakon rata mnogo radikalnije nego generacije koje su učestvovale u ratu u BiH. To je ono sa čime se mi kao novinari svakodnevno ovdje suočavamo. Sa jedne strane imamo suđenja i legitimne presude, a sa druge imamo društvo koje je i pored presuda za ratne zločine i dalje podijeljeno”, objasnio je Džidić.

Tokom održavanja Mirovnog događaja, Sarajevo je bilo domaćin više od 50 evropskih organizacija koje promovišu mir, nenasilje i kulturu pravde.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English