Članak

Udarci optuženog

6. Juna 2014.00:00
Na suđenju Josipu Toliću, optuženom za zločine počinjene u Bosanskom Brodu i Odžaku, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da ga je tokom zatočeništva u školi u Odžaku optuženi više puta tukao.

This post is also available in: English

Gojko Pajić je ispričao da je 8. maja 1992. godine zarobljen i odveden u fiskulturnu salu škole u Odžaku, iz koje je više puta izvođen i udaran. Među stražarima koji su ga tukli, kako je rekao, bio je i optuženi Tolić.

“Jednom je nešto rekao Hami i Hamo je došao do mene. Odveli su me u učionicu i izudarali. Obojica su me udarali, udaraju po svim dijelovima tijela”, kazao je on, dodavši da je tom prilikom s njim izveden i Miro Kurešević.

Rifat Konjić, branilac optuženog, predočio je iskaz iz 2009. godine u kojem je svjedok rekao da je njega i Kureševića jedne prilike Hamo izveo, nakon čega su ga nepoznati vojnici udarali, te da tada nije spomenuo optuženog. Svjedok je odgovorio da to nije isti događaj.

Tolić je optužen da je, kao pripadnik 102. odžačke brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od maja do oktobra 1992. učestvovao u zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti na području Odžaka i Bosanskog Broda.

Na pitanje branioca zašto 2009. nije opisao i ovaj događaj sa Hamom i Tolićem, svjedok je rekao da mu “vjerovatno nije palo na pamet”, te da većinu stvari koje je preživio nije stigao ispričati.

Nakon više pitanja Sudskog vijeća da svjedok pokuša razjasniti izvođenje njega i Kureševića, on je kazao kako ostaje kod iskaza datog 2009. godine.

Pajić je rekao da ga je u školi u Odžaku optuženi više puta tukao, te je ispričao kako je jednom izveden zajedno sa još pet ili šest logoraša, kada ga je Tolić izudarao nogama i rukama.

“Izvodili su me ne znam ni koliko. Morao sam izlaziti nekoliko puta i za brata. Moj brat je bio nesposoban, imao je problema sa kičmom, pa mi je bilo žao da ga udaraju. Kada bi prozivali po godištima, ja bih izlazio i za njega”, kazao je svjedok.

On je naveo i kako ga je jedna nepoznata osoba odvela u učionicu u kojoj je bila gola žena na stolu.

“Gore je ženska bila gola na stolu i rekao mi je: ‘Hajde odradi, dobit ćeš jesti.’ Ja sam rekao da ne mogu. Rasporio mi je hlače i vraćen sam dolje”, kazao je on.

Svjedok je u julu 1992. godine iz Odžaka premješten u školu u Novom Gradu, gdje je, kako je rekao, također viđao Tolića. Dodao je da je nakon samo dva ili tri dana iz te škole prebačen u Bosanski Brod. Ispričao je kako je tu vidio premlaćivanje jedne grupe logoraša, a među osobama koje su tukle logoraše bio je i Tolić.

Suđenje se nastavlja 13. juna.

Povezani članci

4. Februara 2016.

Potvrđena presuda Toliću

27. Oktobra 2015.

Mentalni sklop optuženog

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English