Članak

Premlaćivanje u kalinovičkoj školi

6. Juna 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Kalinoviku, svjedok Optužbe je ispričao da je 1992. godine u Osnovnoj školi “Miladin Radojević” vidio pretučenog Seida Kešu, koji je nakon izvjesnog vremena podlegao.

This post is also available in: English

Svjedok Dušan Mandić je ispričao da je 1992. godine obezbjeđivao školu u kojoj su bili zatvoreni žene i muškarci, te da su ga jedne prilike žene zamolile da ode u učionicu, u kojoj je vidio Kešu i još dvojicu muškaraca.
“Seid Kešo je bio pretučen, a bio je tu i Edin Bičo i jedan čovjek iz Gacka, zvali su ga ‘veterinar’. Kešo je bio u nikakvom stanju. Žene su ga umivale, a čovjek je bio modar. Edin Bičo mi je tražio šećera, bio je šećeraš. Otišao sam u Policijsku stanicu po šećer”, kazao je Mandić. 
Svjedok je dodao da je Kešo isti dan podlegao. 
“Stavio sam mu ruku na srce, na puls – čovjek ne daje znake života (…) Meni su samo rekle žene da je ušla paravojska i da su pretukli Kešu”, kazao je Mandić.
Marinko i Zoran Bjelica te Novica Tripković optuženi su da su, naoružani automatskim puškama, 1. augusta 1992. ili približno tog datuma došli u prostorije Osnovne škole “Miladin Radojević” i izdvojili zatvorenike Suada Hasanbegovića, Edina Biču, Seida Kešu i Hašima Hatića.
Te noći su ih, kako se navodi u optužnici, pretukli, nakon čega je Kešo preminuo, a sutradan su ubijena i ostala trojica.
Mandić je dodao da je otišao kući nakon kraja smjene, a da narednog dana u učionici nije zatekao Kešu, Biču ni “veterinara”, te da su mu žene rekle da ih je neko pobio.
“Kasnije sam s vrata vidio krv na mjestu gdje su oni bili. (…) U zidu sam vidio rupe od metaka”, ispričao je Mandić.
Nastavak suđenja zakazan je za 18. juni.

Albina Sorguč


This post is also available in: English