Članak

Optužnica za zločine u Trnovu

6. Juna 2014.00:00
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Edhema Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunoze zbog sumnje da su počinili zločin protiv civilnog srpskog stanovništva i ratnih zarobljenika na širem području općine Trnovo.

This post is also available in: English

Osumnjičeni su u svojstvu pripadnika jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike BiH (RBiH), Teritorijalne odbrane (TO) RBiH, Armije RBiH i Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), u selima na području općine Trnovo, svjesno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim ciljem višestrukog lišenja života civila srpske nacionalnosti i ratnih zarobljenika.

Tužilaštvo tereti Godinjaka, Šarića i Bunozu za protupravno hapšenje i zatvaranje u zatočeničke objekte formirane na području općine Trnovo i paljenje imovine, te druga nečovječna djela prema zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS).

Prilikom počinjenja ratnih zločina ubijeno je više od 90 osoba, među kojima je najviše osoba starije životne dobi. Među žrtvama je veći broj žena, kao i dijete rođeno 1990. godine.

Navode optužnice, koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, Tužilaštvo namjerava dokazivati pozivanjem oko 140 svjedoka Optužbe, uz više od 300 priloženih dokaznih materijala.

Prema Tužilaštvu BiH, ova optužnica je jedna od najopsežnijih koje su podignute u Posebnom odjelu za ratne zločine od početka njegovog rada.

Džana Brkanić


This post is also available in: English