Članak

Naredne sedmice početak suđenja Goranu Popoviću

6. Juna 2014.00:00
Sljedeće sedmice će pred Sudom BiH početi suđenje Goranu Popoviću, optuženom za zločine počinjene na području Višegrada.

This post is also available in: English

Suđenje Popoviću počet će u srijedu, 11. juna, nakon što je, zbog zdravstvenih problema, postupak razdvojen od predmeta protiv njegovog oca Jovana.

Goran Popović se tereti da je, kao stražar u logoru “Uzamnica”, učestvovao u zlostavljanju, premlaćivanju, mučenju i seksualnom zlostavljanju bošnjačkih muškaraca i žena zatvorenih u logor.

U ponedjeljak i utorak, 9. i 10. juna, zakazan je nastavak suđenja Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za genocid u Srebrenici.

Na suđenju za zločin počinjen u Trusini (općina Konjic), optuženi Nihad Bojadžić će u ponedjeljak nastaviti sa svjedočenjem u svoju korist. Zajedno s Bojadžićem, za zločine u Trusinu su optuženi Mensur Memić, Dževad Salčin, Nedžad Hodžić i Senad Hakalović.

Bojadžiću se u odvojenom postupku sudi i za zločine počinjene na području Jablanice. Nastavak suđenja u vezi s tom optužbom zakazan je za četvrtak, 12. juni.

U ponedjeljak će saslušanjem svjedoka Tužilaštva BiH biti nastavljeno suđenje Savi Tepiću, Dušku Vujičiću, Dragoslavu Bojiću, Dušku Maksimoviću, Radojku Keveroviću, Radetu Škoriću i Iliji Kurušiću, optuženim za zločin počinjen 1992. godine u Kotor-Varoši. 

Istog dana, također saslušanjem svjedoka Optužbe, bit će nastavljeno i suđenje Draganu Šekariću, optuženom za zločine počinjene na području Goražda i Višegrada.

Suđenje Ivanu Zeleniki, Edibu Buljubašiću, Srećku Hercegu, Ivanu Mediću i Marini Grubišić-Fejzić, optuženima za zločine u Dretelju kod Čapljine, bit će nastavljeno u utorak, 10. juna, kada je zakazan nastavak suđenja Predragu Milisavljeviću, Milošu Panteliću i Ljubomiru Tasiću, optuženima za zločine u Višegradu.

Saslušanjem svjedoka Optužbe, u srijedu, 11. juna, bit će nastavljena suđenja Vitomiru Rackoviću, okrivljenom za zločin u Višegradu, i Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid počinjen u Srebrenici.

U četvrtak će novi svjedoci Tužilaštva biti saslušani na suđenju Nikoli Mariću, optuženom za zločine u Prozoru, Indiri Kamerić, optuženoj za zločine u Bosanskom Brodu, kao i Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu, kojima se na teret stavlja zločin počinjen na planini Igman kod Sarajeva.

U petak, 13. juna, zakazan je nastavak suđenja Ibri Maciću, optuženom za zločine u Konjicu, i Josipu Toliću i Vehidu Subotiću, okrivljenima za zločine počinjene u Odžaku i Bosanskom Brodu te u zeničkom naselju Dusina.

Istog dana bit će nastavljeno i suđenje Safetu Mujčinoviću, Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Harizu Habiboviću, Osmanu Gogiću i Kahri Vejzoviću.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH, u srijedu će se nastaviti obnovljeno suđenje Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću za zločine počinjene u Krajini.

Albina Sorguč


This post is also available in: English