Članak

Zahtjevi za razmjenu zarobljenih Hadžićana

5. Juna 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Tužilaštva BiH Amor Mašović je rekao da su porodice zarobljenih Hadžićana 1992. godine zahtijevale od lokalnih vlasti i međunarodnih snaga da srpska strana razmijeni te osobe.

This post is also available in: English

Mašović, koji je sa svjedočenjem počeo 15. maja, kazao je tokom unakrsnog ispitivanja da je, kao član Državne komisije za razmjenu, učestvovao u pripremanju spiskova zarobljenika koji su trebali biti razmijenjeni 8. septembra 1992. godine na Kobiljači.
Među zarobljenicima koji su trebali biti razmijenjeni, kako je rekao Mašović, bili su s jedne strane Hadžićani zarobljeni od srpskih snaga, te s druge zarobljenici iz “Silosa“.
“Išao sam pored autobusa i imao sam priliku vidjeti da je u autobusima puno žena i djece… Nije mi dozvoljeno da provjerim spiskove, i to je razlog zašto ta razmjena nije uspjela“, kazao je on.
Mašović je svjedočio na suđenju za zločine počinjene u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, za koje su optuženi Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember.
Prema optužnici, Hujić je bio upravnik i zamjenik upravnika “Silosa”, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Mešanović je bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u kasarni “Krupa”, a Kalember stražar u “Silosu”. Ostali su bili pripadnici civilne, vojne i policijske vlasti.
Tokom unakrsnog ispitivanja, Odbrana prvooptuženog Đelilovića prikazala je dio videosnimka s razmjene na Kobiljači na kojem se vidi kako jedan od predstavnika srpske strane govori da se od njih traži da razmijene Irfana Musića, koji je zapravo mjesec dana ranije razmijenjen.
“Irfan Musić je i danas nestala osoba. Tvrdnja srpske strane da je on razmijenjen mjesec ranije, i ponukala nas je da pravimo spiskove”, rekao je Mašović, dodavši da se i danas traga za 99 nestalih Hadžićana, uglavnom Bošnjaka.
Mašović je potvrdio i da su porodice zarobljenih Hadžićana zahtijevale da se članovi njihovih porodica razmijene, te da su zbog toga vršile pritisak i na vlasti.
“Žene iz Pazarića i Tarčina su jednom blokirale i međunarodne snage tražeći članove svojih porodica”, kazao je on.
Nastavak suđenja zakazan je za 19. juni.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English