Članak

Strogo povjerljiva pošta

2. Juna 2014.00:00
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, bivši kurir Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) je svjedočio kako je u julu 1995. godine raznosio poštu bataljonima brigade.

This post is also available in: English

Jovo Birčaković, koji je iskaz dao na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, naveo je da je naredbe i druge poruke koje nisu bile značajne mogao pročitati jer nisu bile u koverti.

“Čim je povjerljivo, normalna stvar da je kovertirana, zatvorena. Nisam mogao da otvaram da čitam”, rekao je Birčaković, koji je svjedočio na poziv Tužilaštva BiH.

Tužilac Predrag Tomić je kazao da je svjedok 13. jula 1995. godine poštu nosio u selo Petkovce (općina Zvornik), gdje je bila komanda Šestog bataljona Zvorničke brigade.

“Ne mogu da se sjetim kome sam šta predao”, odgovorio je svjedok, te pojasnio da je poštu ostavljao u kuhinju bataljona u slučaju da ne zatekne komandanta i zamjenika.

Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona, a Milošević njegov zamjenik. Njima se sudi za učešće u ubistvima na brani kod Petkovaca, gdje je u sredinom jula 1995. godine strijeljano oko 1.000 ranije zarobljenih Srebreničana.

Nekoliko dana nakon što su snage VRS-a zauzele Srebrenicu, svjedok Birčaković je primijetio Srebreničane u autobusima i kamionima parkiranim kod kasarne brigade u Zvroniku.

“Poslije se čulo da su odvezeni. Čulo se da su bili u Pilici, Petkovcima, Orahovcu i tako”, dodao je svjedok.

Na tvrdnju Odbrane da u Šesti bataljon nije donio naredbu koja se odnosi na zarobljenike, svjedok je rekao da takvu poštu nije vidio.

Suđenje se nastavlja 11. juna, saslušanjem novog svjedoka Tužilaštva BiH.

Amer Jahić


This post is also available in: English