Članak

Preko hiljadu dana zatočeništva

22. Maja 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je tokom tri i po godine zatočeništva premlaćivan te vođen na rad i da vadi tijela mrtvih zarobljenika.

This post is also available in: English

Đorđe Šuvajlo, koji je u junu 1992. godine doveden u “Silos”, ispričao je da je nedugo nakon zatvaranja u taj objekat došla grupa vojnika, koji su išli od ćelije do ćelije i tukli zatočenike.

“Ušli su u moju ćeliju. Mene je tukao mlad vojnik koji nije imao snage da me obori. Stajao sam dok nije došao ozbiljniji čovjek i počeo me tući. Tada sam pao u nesvijest”, rekao je on, dodavši da je i nakon mjesec dana imao jake bolove od tih udaraca.

Svjedok Šuvajlo je kazao da su zatočenici u “Silosu” prilikom ispitivanja tučeni te da su se stražari, naročito na početku, ponašali loše prema njima. Dodao je i da ga je jedne prilike Kalember zvani Buba izveo iz ćelije, nakon čega ga je “tukla mlada vojska”. Odbrana optuženog Nermina Kalembera ustvrdila je da svjedok u ranijim izjavama nije spominjao ime Kalembera.

Za zločine počinjene u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, sudi se Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću, te Nerminu Kalemberu.

Prema optužnici, Hujić je bio upravnik i zamjenik upravnika “Silosa”, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Mešanović je bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik u kasarni “Krupa”, Kalember stražar u “Silosu”. Ostali su bili pripadnici civilne, vojne i policijske vlasti.

Govoreći o uslovima u “Silosu”, Šuvajlo je rekao da zatočenici nisu imali dovoljno hrane i vode, a da su neki od njih preminuli u zatočeništvu. Uslovi su se, kako je kazao, poboljšali nakon dolaska Crvenog krsta.

Krajem 1992. svjedok je odveden u “Krupu”, u kojoj su uslovi boravka, kako je naveo, bili malo bolji. Dodao je da je vođen na obavljanje radova na više mjesta, a dok je boravio u Hrasnici, kako je rekao, išao je da kopa tranšeje te je izvlačio tijela mrtvih osoba.

“Vode nas u Butmir, i čuo sam da neko govori: ‘Dajte četvoricu četnika da vade mrtve.’ Bio sam među tom četvoricom. Odveli su nas do livade i rečeno nam je da iznesemo dvojicu poginulih. Vidio sam tad dva zamrznuta leša, jednom je falio dio lobanje”, ispričao je Šuvajlo.

On je kazao i da je u oktobru 1994. odveden kod sudije, koji ga je ispitivao o “nekom udruženom poduhvatu za rušenje BiH”, te da je dobio optužnicu, na koju je napisao žalbu.

“Nakon toga, stražari su me izveli i tukli. Shvatio sam da se moja žalba nije svidjela, pa je tuča naređena”, kazao je on, dodavši da je kasnije potpisao neki dokument kako ne bi bio tučen.

Šuvajlo je razmijenjen u januaru 1996. godine, nakon 1.335 dana provedenih u zatočeništvu.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. juni.  

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English