Članak

Silovana u Crnči

21. Maja 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Višegradu, zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala kako je 1992. godine silovana u naselju Crnča.

This post is also available in: English

RV-6 je ispričala da je bila u naselju Bikavac kada su četvorica srpskih vojnika došla i naredila ženama da izađu iz kuća. Dodala je da je među tim vojnicima prepoznala samo Vitu Rackovića, te da je on upravljao autom kojim su žene povezene s Bikavca.

“Stajemo na Drinskom mostu. Otvorili su vrata i pitali nas koju smrt najviše volimo. To je pitao Vito i njegovi saradnici. Ne sjećam se da je iko od nas išta odgovorio”, kazala je svjedokinja.

Ona je rekla da su s mosta odvedene u naselje Crnča, gdje ju je jedan čovjek silovao.

“Mene je uzeo jedan plav čovjek. Ja sam s njim otišla u jednu kuću, u kojoj nije bilo nikoga. Za druge ništa vidjela nisam. Tad sam silovana od tog čovjeka”, kazala je RV-6, dodavši da je po povratku u auto vidjela RV-5, koja je “izgledala tužno i nije ličila na sebe”.

Svjedokinja je rekla i da je, nakon odlaska iz Višegrada, sa RV-5 pričala o tim događajima te da joj je ona kazala da ju je Vito Racković silovao u autu.

Na pitanje kako je saznala za ime Rackovića, svjedokinja je odgovorila da joj je RV-5 rekla njegovo ime nakon što je on došao u kuću u kojoj je ona bila i tražio novac i zlato od ukućana. Odbrana je kazala da svjedokinja nije tako govorila u ranijim izjavama, te da će te izjave predati Sudskom vijeću.

Racković je optužen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), od maja do kraja augusta 1992. učestvovao je u napadima na bošnjačka sela, zatvaranju, mučenju, prisilnim nestancima osoba na području Višegrada te silovanju.

Drugi svjedok, Adem Berberović je ispričao da je početkom rata zbog sigurnosti svoju porodicu odveo iz sela Hamzići, a on je odlučio da se vrati. Na povratku u selo, kako je rekao, ranjen je i zarobljen, a među vojnicima koji su ga zarobili vidio je i optuženog Rackovića. Kazao je da su ga vojnici odveli u Gornju Lijesku, gdje ga je Racković ispitivao i tukao.

“Vito me je pitao koliko ljudi je sa mnom i koliko dinamita imamo. Rekao sam da toga nemamo. Počeli su da me tuku. Miloš Pantelić me je prvi počeo udarati i oštetio mi oko”, ispričao je Berberović.

Svjedok se prisjetio da ga je više osoba tuklo, te da se za vrijeme premlaćivanja nekoliko puta onesvijestio.

“Cijelo to vrijeme tu je bio Racković. Kad me ispitivao, on mi je podnio pod grlo nož i rekao: ‘Priznaj koliko ste dinamita donijeli’”, kazao je Berberović, dodavši da je odatle odveden u kasarnu Uzamnica, u kojoj je bio zatočen preko dvije godine.

Odbrana je navela kako u nekim ranijim izjavama nije spominjao Rackovića, na šta je svjedok rekao da tad “nije bilo govora o toj osobi”.

Suđenje će se nastaviti 28. maja.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English