Članak

Kovačeviću deset godina zatvora

21. Maja 2014.00:00
Sud BiH osudio je Zemira Kovačevića na deset godina zatvora zbog učešća u ubistvima, maltretiranju i pljački srpskih civila na području Sijekovca (općina Bosanski Brod) u martu i aprilu 1992. godine.

This post is also available in: English

Sudsko vijeće proglasilo je Kovačevića krivim da je 26. marta 1992. ubio dvije osobe u Sijekovcu i nečovječno postupao prema drugim civilima koji su izvedeni iz svojih kuća nakon napada na to selo, kao i da je u aprilu učestvovao u pretresima i pljački kuća stanovnika srpske nacionalnosti.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Davorin Jukić rekao je da su svjedoci Državnog tužilaštva “saglasno i pouzdano” svjedočili o dešavanjima u selu Sijekovac, te da su Milja Zečević i Saša Milošević vidjeli kako Kovačević ubija Jovana i Petra Zečevića.

“Milja Zečević je jasno opisala da je Kovačević ubio Jovana i Petra Zečevića. Ona je kazala da joj je Kovačević trgnuo iz ruku sina Petra, koji je imao mentalnih problema, i ubio ga, a zatim joj je muža Jovana udario u stražnjicu i pištoljem mu pucao u čelo. Svjedok Saša Milošević je potvrdio ovaj opis, a razlike među iskazima su iznimno male”, rekao je Jukić.

Kovačević je proglašen krivim da je nakon ubistava, u selu Sijekovac maltretirao dvojicu civila tako što im je prislonio pištolj na čelo. 

Kako je kazao sudija Jukić, utvrđeno je da je Kovačević počinio zločine kao pripadnik “oružane grupe”, koja je kasnije postala Interventni vod 101. bosanskobrodske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“Odbrana je osporavala da je krajem marta 1992. počeo rat u Bosanskom Brodu, ali Vijeće je analizom dokaza zaključilo da već u tom periodu vidimo sve uslove oružanog sukoba. Ipak, s obzirom da se radi o samom početku neprijateljstava, Vijeće nije moglo zaključiti da je Kovačević već u martu bio pripadnik Interventnog voda, već samo oružane grupe, koja će kasnije prerasti u Interventni vod 101. bosanskobrodske brigade HVO-a”, rekao je Jukić.

Presudom je Kovačević proglašen krivim da je u aprilu 1992. učestvovao u pretresima i pljački kuća srpskih civila, ali je oslobođen krivice da je u julu i augustu te godine vodio civile na prinudne radove. 

Sudija Jukić je kazao da iako su svjedoci Optužbe potvrdili da su vođeni na kopanje rovova na prvim linijama, oni nisu prepoznali Kovačevića kao jednog od vojnika koji su ih vodili. 

“Vijeće je pri izricanju kazne kao olakšavajuće okolnosti cijenilo raniju neosuđivanost Kovačevića, kao i činjenicu da je 1992. bio mlada osoba, dok je kao otežavajuće cijenilo teške posljedice djela, kao i njegovo držanje tokom suđenja, kada je u dva navrata udaljen iz sudnice nakon što je izrazio negodujući stav prema svjedocima”, rekao je Jukić.

Kovačević je osuđen na deset godina zatvora prema krivičnom zakonu bivše Jugoslavije, a vrijeme koje je proveo u pritvoru bit će mu uračunato u kaznu. Nakon presude, Kovačeviću je produžen pritvor, u kojem se nalazi od oktobra 2011. godine. 

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

Denis Džidić


This post is also available in: English