Članak

Bez minobacača u okolini Sarajeva

21. Maja 2014.00:00
Bivši komandant artiljerije u Prvoj sarajevskoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS) Dušan Škrba izjavio je na suđenju Ratku Mladiću da ta jedinica u avgustu 1995. godine nije mogla ispaliti minobacačku granatu na tržnicu Markale.

This post is also available in: English

U pisanoj izjavi koju su Mladićevi branioci uveli u dokaze, Škrba je precizirao da u Sarajevskoj brigadi VRS-a 1995. godine nije bilo minobacača od 120 milimetara zato što su svi “bili izmješteni izvan kruga od 20 kilometara od Sarajeva”.

Škrba je dodao i da je UNPROFOR imao stalne posmatrače na artiljerijskim položajima njegove brigade.

“Na našim položajima uvijek su bili posmatrači UNPROFOR-a, koji su tu i spavali. Morao sam i obavještavati o dejstvima i pokazivati im tačke sa kojih je neprijatelj djelovao na nas”, izjavio je Škrba.

Škrba je posvjedočio da nikada nije dobio ni sproveo naređenje da cilja civile u Sarajevu, ni vozila javnog prevoza u gradu. Dodao je i da je njegova jedinica, braneći svoje položaje i sprečavajući proboj Armije BiH (ABiH) iz grada, vatru otvarala isključivo kada su životi vojnika i civila bili ugroženi.

“Moja jedinica nikada nije napredovala, samo se branila”, rekao je Škrba.

Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je za terorisanje civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem. Po optužnici, srpske snage su 28. avgusta 1995. ispalile minobacačku granatu od 120 milimetara koja je ispred Markala ubila 43, a ranila 75 građana.

Haško tužilaštvo Mladića tereti i za genocid u Srebrenici i još sedam opština, progon Bošnjaka i Hrvata i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Unakrsno ispitivanje tužilac Milbert Shin posvetio je pretežno strukturi artiljerije VRS-a na sarajevskom ratištu.

Odgovarajući na pitanja tužioca, Škrba je kazao da je tokom rata nastojao da izbjegne otvaranje artiljerijske vatre po civilnim objektima u Sarajevu, kao što su škole i bolnice.

“Ja sam rođeni Sarajlija, znam gdje su ti objekti… Jesmo nastojali da izbjegnemo ta mjesta i mislim da smo 99 odsto u tome uspjeli”, rekao je svjedok. 

Mladićevi branioci nastaviće sa izvođenjem dokaza u četvrtak, 22. maja.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English