Članak

BIRN BiH predstavio novu strategiju

19. Maja 2014.00:00
Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH) predstavila je na okruglom stolu u Sarajevu trogodišnju strategiju rada u okviru koje planira nastaviti izvještavanje sa svih suđenja za ratne zločine u našoj zemlji, a poseban fokus bit će na novim projektima,

This post is also available in: English

koji tretiraju zločine seksualne prirode.

Direktorica BIRN-a BiH Anisa Sućeska-Vekić predstavila je rezultate dosadašnjeg osmogodišnjeg rada organizacije, ističući kako BIRN istovremeno radi kao medij, zagovaračka organizacija, te kao servis za trening medija i pravosudnih institucija. 

“Kao medij, mi izvještavamo o svim suđenjima za ratne zločine i procesu tranzicijske pravde kroz naš web portal, te radio i TV emisije. Naše zagovaračke aktivnosti se ogledaju u kampanjama, od kojih je posljednja bila kampanja ‘Stop cenzuri o ratnim zločinima’, koja se bori protiv anonimizacije sudskih odluka. Konačno, mi radimo treninge medija i pravosudnih institucija u lokalnim zajednicama da bismo olakšali njihovu saradnju”, rekla je Sućeska-Vekić.

Na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici pravosuđa i međunarodnih organizacija u BiH razgovarano je o izazovima tužilaštava i sudova u procesuiranju preostalih istraga za ratne zločine, od kojih se veliki broj odnosi na neprocesuirane predmete silovanja i seksualnog zlostavljanja. 

Sućeska-Vekić je kazala da je upravo zbog marginalizacije žrtava seksualnih zločina u ratu, kao i stigme koju proživljavaju u društvu, BIRN BiH odlučio da u naredne tri godine stavi fokus svog rada upravo na ovaj problem. 

“Žrtve zločina seksualne prirode u ratu žive na rubu egzistencije. One su osuđene od društva i države… Postoji zid šutnje oko njih i potrebno je da se više govori o teškom stanju u kojem se nalaze. Veliki problem je manjak informacija kod žrtava o tome kako mogu pristupiti tužilaštvima. Zbog toga je jedan od ciljeva našeg rada ohrabrivanje žrtava da svjedoče”, rekla je glavna urednica BIRN-a BiH Erna Mačkić. 

U okviru trogodišnje strategije, BIRN BiH namjerava napraviti na svojoj stranici specijaliziranu bazu podataka svih pravosnažno okončanih predmeta ratnog zločina seksualne prirode, kao i edukativni film koji će govoriti o problemima preživjelih žrtava silovanja, a koji će istovremeno rekonstrukcijom sudskog procesa pozivati žrtve da svjedoče.

Predstavnik Outreach ureda pri Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Sarajevu Almir Alić je kazao da postoji inicijativa da se BIRN-ova baza podataka objavi pri informativnim centrima Tribunala sa arhivom ove institucije. 

Zamjenica šefa misije holandske ambasade u BiH Ellen Van Reesch je rekla da bi organizacije civilnog društva koje imaju ekspertsko znanje, poput BIRN-a, trebale biti dio Strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa BiH i EU.

Manuela Hodžić, glasnogovornica Suda BiH, podržala je novu strategiju BIRN-a BiH, te kazala da je Državni sud spreman na saradnju po ovom pitanju.

Denis Džidić


This post is also available in: English