Članak

Silovanje sestre u Višegradu

14. Maja 2014.00:00
Na suđenju Vitomiru Rackoviću za zločine počinjene u Višegradu, svjedokinja Državnog tužilaštva je kazala da joj je sestra rekla da je 1992. godine silovana na području ovog grada.

This post is also available in: English

Zaštićena svjedokinja RV-10 je ispričala da je bila u naselju Bikavac kada je grupa naoružanih srpskih vojnika došla i pozvala žene da krenu negdje.
“Krenula sam i ja s djetetom, a jedan vojnik me je vratio da dijete ostavim, jer ćemo se kao vratiti. Dok sam ostavljala stvari, čula sam kako se auto pali i otišli su”, rekla je RV-10.
Među ženama koje su tada odvedene, kako je kazala, bila je i njena sestra.
“Plakale su kada su se vratile. Bile su nikakve. Kad je svekrva pitala RV-4 gdje su bile, šta su radile i ko ih je vodio, RV-4 je rekla da ih je vodio Vito Racković u Crnču da kupe žito”, kazala je ona, dodavši da joj je sestra tek prošle godine ispričala da je tada silovana.
Svjedokinja je pojasnila kako njena sestra nije ranije o tome govorila zbog stida.
Racković je optužen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), od maja do kraja augusta 1992. učestvovao u napadima na bošnjačka sela, zatvaranju, mučenju, prisilnim nestancima osoba na području Višegrada te silovanju.
Druga svjedokinja RV-11 ispričala je da je početkom rata živjela u selu Kabernik s porodicom, kada je nekoliko osoba došlo po njenog muža i sina. Te osobe su je, kako je kazala, natjerale da ide u šumu i doziva sina koji je tamo bio pobjegao.
“Potjerali su me niz jednu livadu i gonili da nađem sina. U tom momentu moj sin se pojavio. Ja sam govorila: ‘Nemojte njega’… Sina su uhapsili, vezali i na kamion ubacili”, ispričala je RV-11, dodavši kako je od komšija kasnije saznala da joj je muž tada već bio na kamionu.
Svjedokinja je napomenula da Vitomira Rackovića nije vidjela tog dana, ali jeste narednog. Tijela njenog muža i sina, kako je navela, kasnije su ekshumirana.
Treća svjedokinja, Nermina Mulaomerović, rekla je da je 1992. živjela u Kaberniku kada su joj muž i svekar odvedeni, a da su njihova tijela pronađena na području Žepe.
“Mog supruga nema. Meni ništa ne znači hoće li biti osuđeni. Meni je moja mladost prošla… Moje dijete… Mi smo svi uništeni”, kazala je svjedokinja plačući.
Prema optužnici, neke od nezakonito uhapšenih osoba, nikada nisu nađene, a tijela pojedinih civila ekshumirana su 2000. godine na lokaciji “Slap” u Žepi.
Suđenje će se nastaviti  21. maja.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English