Članak

Sa komandantom na liniji

14. Maja 2014.00:00
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je sa optuženim Ostojom Stanišićem, koji mu je bio komandant, bio na liniji kod sela Petkovci (općina Zvornik) nakon što je pala Srebrenica.

This post is also available in: English

Vlado Josić, nekadašnji kurir komande Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), naveo je da je na liniju, odnosno istureno komandno mjesto, otišao kada se “povećala borbena gotovost”.

“Na liniji sam bio tih par dana. Bio je i komandant na liniji. Znam da smo noćivali gore”, kazao je Josić, te dodao da tih dana nije znao šta se dešavalo u Petkovcima.

Sa linije je on otišao kada mu je, kako je rekao, komandant Stanišić izdao naređenje da kamionom ode u Srebrenicu. Svjedok je dodao da je u Petkovcima, gdje nije primijetio ništa neobično, zadužio tamić bataljona, te se zaputio u Srebrenicu.

“Ne sjećam se ni dana ni datuma”, izjavio je Josić.

Zadatak mu je bio, kako je ispričao, da ode po vojnike koji nisu pripadnici bataljona. On je dodao da ga je sačekalo nekoliko vojnika, koje je potom odvezao do Kozluka, a dan poslije je stigao u Petkovce.

U Petkovcima je svjedok, kako je rekao, vidio zamjenika komandanta, optuženog Marka Miloševića, te ga obavijestio o obavljenom zadatku. Dodao je da mu je Milošević dao slobodan dan.

Stanišiću i Miloševiću se sudi za učešće u ubistvima na brani kod Petkovaca, gdje je u sredinom jula 1995. godine strijeljano oko 1.000 ranije zarobljenih Srebreničana.

Josić je kazao kako nije znao šta se dešavalo u Petkovcima dok je bio odsutan. Poslije je, kako je rekao, čuo za ubistva na brani.

“Da su dovedeni neki muslimani, da su pobijeni. Spominjala se brana”, naveo je svjedok.

Tužilac Predrag Tomić je pokazao svjedoku putni nalog za tamić na relaciji Petkovci – brana – Petkovci na dan 15. juli 1995. godine, a svjedok je negirao da se radi o njegovom rukopisu.

Na putnom nalogu, također iz 15. jula, kazao je tužilac, upisana je i relacija Petkovci – Srebrenica, a potom upitao svjedoka da li je tog dana mogao biti u Srebrenici, na što je svjedok odgovorio: “Kažem vam, ne znam koji je dan.”

Odbrana je konstatovala da iz putnog naloga proizlazi da je tamić bio u isto vrijeme na ova dva mjesta.

“Što i meni nije jasno. Zato sam tvrdio da to nije moj rukopis”, rekao je svjedok, te dodao da je imao drugi putni nalog kada se zaputio prema Srebrenici.

Suđenje se nastavlja iduće srijede, 21. maja.

Amer Jahić


This post is also available in: English