Članak

Preživio strijeljanje na Branjevu

13. Maja 2014.00:00
U nastavku suđenja Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, pročitan je iskaz zaštićenog svjedoka koji je ispričao kako je u julu 1995. preživio strijeljanje na Ekonomiji Branjevo.

This post is also available in: English

Svjedok C-5 je, kako se navodi u sažetom iskazu koji je prezentovalo Tužilaštvo BiH, kazao da je 1995. imao 23 godine, te da se iz straha nije usudio sa svojom porodicom otići u Potočare iz Srebrenice.

C-5 je sa još nekoliko stotina muškaraca došao u selo Jagliće, odakle je odlučeno, kako stoji u iskazu, da se kolona kreće prema Tuzli. Na tom putu su muškarci iz kolone zarobljeni 12. jula.

Zarobljenici su odvedeni u Novu Kasabu, gdje ih je, kako navodi C-5, posjetio i komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić, koji im je rekao da idu na razmjenu. C-5 je opisao da je tada ubijen jedan od zarobljenika, ali da Mladić nije reagovao.

Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je za genocid u Srebrenici i druge zločine u BiH, a trenutno mu se sudi u Haagu.

Prema iskazu, zarobljenici su iz Nove Kasabe autobusima prebačeni u Bratunac, gdje su i prenoćili. Tokom noći, neki od njih su ubijeni. Prema riječima C-5, svi su autobusima 14. jula dovezeni u Pilicu, u fiskulturnu dvoranu tamošnje škole, gdje su neki ubijeni, a neki su ugušeni usljed “naguravanja u salu”.

Ujutro, 16. jula, svjedok C-5 i nekoliko stotina ostalih zarobljenika autobusima su odvezeni na livadu, gdje je vidio mrtva tijela. Zarobljenici su, kako se navodi u iskazu, izvođeni u grupama od 10 osoba i strijeljani. C-5 je izveden u trećoj grupi iz njegovog autobusa i kada je krenulo strijeljanje, bacio se na zemlju, a na njega je palo tijelo mrtvog zarobljenika.

Nakon što je strijeljanje završeno, C-5 je uspio pobjeći, ali se predao Vojnoj policiji u Karakaju, te je odveden u Batković, odakle je oslobođen u decembru 1995. godine.

Odbrana je kazala kako bi postavila nekoliko pitanja ovom svjedoku da je bio prisustan u sudnici, a između ostalog – da li je bio vojno sposoban i angažovan u nekoj jedinici, ko je odlučio da se ide u Tuzlu i zašto nije otišao u Potočare s porodicom, te da li je viđao optuženog Aleksandra Cvetkovića.

Za ubistva preko 900 Bošnjaka počinjena na Vojnoj ekonomiji Branjevo u julu 1995. godine, Tužilaštvo BiH tereti Aleksandra Cvetkovića, bivšeg pripadnika Desetog diverzantskog odreda VRS-a.  

Suđenje se nastavlja 20. maja.

Džana Brkanić


This post is also available in: English