Članak

Operisan bez anestezije u Dretelju

13. Maja 2014.00:00
Na suđenju bivšim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), pročitan je iskaz u kojem je Saša Stolić izjavio da je tokom zatočeništva u Dretelju operisan bez anestezije.

This post is also available in: English

U iskazu datom 1996. godine u Beogradu, Stolić je kazao da je početkom rata zatvoren u Dretelj, gdje je maltretiran, premlaćivan i odvođen na prinudni rad.

“Zatvoren sam u ćeliju u kojoj je bilo još ljudi. Svaki dan su nas HOS-ovci tukli. Mene je Dida jednom tukao i tražio da priznam da sam bio na ratištu, ali ja to nisam mogao priznati jer nisam bio, već na odsluženju redovnog vojnog roka i u Njemačkoj”, naveo je svjedok.

U iskazu koji je pročitala Džema Hasanagić, braniteljica optuženog Ediba Buljubašića, stoji i da mu je u Dretelju doktor operisao slijepo crijevo bez anestezije. Svjedok je tada izjavio da se zbog bolova u stomaku javio doktoru Zoranu Hraniloviću, koji mu je kazao da će ga operisati.

U iskazu se navodi kako su Stolića tri stražara čuvala dok mu je “doktor bez anestezije zasijecao stomak”.

“Ja sam trpio bolove i derao se. On je odsjekao dio crijeva, mahao njim preda mnom”, navodi se u iskazu u kojem stoji da su ga i nakon operacije stražari tukli.  

Svjedok je ispričao kako su zatočenici osim premlaćivanja i na druge načine svakodnevno maltretirani, te da su neki od njih jednom natjerani i na međusobne seksualne odnose.

“Ja sam jednom natjeran da u zimskoj uniformi trčim po hangaru. To mi je naročito teško palo jer je bilo vruće i imao sam posljedice od rane”, navodi se u iskazu.

Braniteljica Hasanagić je pročitala i kako je Stolić rekao da je u Dretelju ubijen Božo Balaban, te kako je čuo da su mu HOS-ovci odsjekli glavu i njome igrali lopte.

Na pitanje Sudskog vijeća koja bi pitanja postavio svjedoku da je ovdje, optuženi Buljubašić je odgovorio da mu je teško da postavlja pitanja nekome ko nije u sudnici, ali da bi ga pitao ko je šutao Balabanovu glavu, zašto nije spomenuo Ivana Petrušića, te da li mu je on nešto loše učinio.

Odbrana optužene Marine Grubišić-Fejzić, na čiji je prijedlog također čitan iskaz, kazala je kako bi svjedoka pitala zna li prezime Marine iz Dretelja, gdje je dolazila, kako je izgledala, da li je bila običan vojnik, te da li je istina da ona nije obezbjeđivala zarobljenike.  

Buljubašić i Grubišić-Fejzić su optuženi zajedno sa Ivanom Zelenikom, Srećkom Hercegom i Ivanom Medićem da su počinili zločine u Dretelju. Zelenika je, kako smatra Tužilaštvo BiH, bio oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari.

Na ovo suđenje došao je svjedok Samir Horozović, za kojeg je optuženi Buljubašić rekao da to nije Samir Horozović kojeg on planira ispitati. Njegova braniteljica zamolila je Sud da im pomogne u pronalasku pravog svjedoka.

Suđenje se nastavlja 27. maja.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English