Članak

Odvođenje na premlaćivanje

9. Maja 2014.00:00
Suđenje za zločine počinjene nad Srbima u Kladnju nastavljeno je iskazom svjedoka Tužilaštva BiH koji je govorio o funkcijama optuženih.

This post is also available in: English

Džemal Selimbašić, nekadašnji rezervni policajac u Kladnju, prisjetio se da im krajem maja 1992. godine zadatke davao optuženi Selman Busnov.

“Selman je bio jedini tu koji nas je raspoređivao. Ne znam tačno koju je dužnost obavljao. Imenovan je za načelnika, ali ne znam kada”, rekao je svjedok.

Prema optužnici, Busnov je načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kladanj postao 1. juna 1992. godine.

Prema svjedoku, optuženi Osman Gogić bio je pripadnik Vojne policije. “Dolazio je u policiju u Kladanj, gdje je bila smještena i Teritorijalna odbrana”, dodao je svjedok.

Selimbašić je naveo da je čuo kako su bili smješteni u zgrade prosvjetnih radnika u Stuparima (općina Kladanj), ali da ne zna iz kojih razloga.

Zajedno su Busnovom i Gogićem, za zločine počinjene na području Kladnja sudi se i Safetu Mujčinoviću, Nusretu Muhiću, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Harizu Habiboviću i Kahru Vejzoviću, bivšim pripadnicima Teritorijalne odbrane (TO) te vojne i civilne policije.

Nakon saslušanja Selimbašića, tužiteljica Vedrana Mijović pročitala je iskaz dvojice svjedoka koji su preminuli nakon podizanja optužnice. 

Prema iskazu Vitomira Andrića datom Tužilaštvu BiH 2011. godine, Srbi zatvoreni u zgradama prosvjetnih radnika sa ispitivanja su se vraćali premlaćeni. Andrić je u iskazu naveo da je bio u policiji u Stuparima na ispitivanju kod optuženog Mujčinovića i još jednog pripadnika policije. 

Dok je ispitivan, u drugom dijelu prostorije – navedeno je u iskazu – vidio je da su optuženi Habibović i Vejzović tukli Ladimira Dragića. Dan poslije, naveo je Andrić u iskazu, Dragić je pronađen mrtav u zgradi prosvjetnih radnika, te je saopćeno da se objesio.

Da je Andrić živ, Odbrane optuženih bi svjedoka suočile sa izjavom koju je dao 2005. godine u policijskoj stanici u Kozluku. Mujčinovićev branilac Emir Suljagić je naveo da je svjedok rekao kako nije mogao vidjeti ko tuče Dragića zbog toga što je prostorija bila mračna.

“Ovdje se ne spominje Safet niti njegov zamjenik”, dodao je on.

U iskazu preminulog Rade Jovičića, koji je dao Tužilaštvu BiH 2012. godine, navedeno je da su Srbe iz zgrada prosvjetnih radnika izvodili Mujčinović i Rifet Kadrić. “Vraćali bi se premlaćeni”, kazao je svjedok. 

Branilac Suljagić je rekao da Jovičić u ranijem iskazu, koji je dao policijskoj stanici u Zvorniku, nije navodio da je Mujčinović odvodio zatvorenike na ispitivanje.

Suđenje se nastavlja 16. maja.

Amer Jahić


This post is also available in: English