Članak

Naređeno mu da skače na glavu

9. Maja 2014.00:00
Na suđenju Josipu Toliću, optuženom za zločine počinjene u Bosanskom Brodu i Odžaku, svjedok je rekao kako mu je optuženi naredio da se tuče sa drugim zatočenikom i skače na glavu.

This post is also available in: English

Svjedočeći u korist Tužilaštva BiH, Vojin Milojević je ispričao kako mu je tokom zatočeništva u osnovnoj školi u Novom Gradu Tolić naredio da se udara sa drugim zatočenikom.

“Izvedeni smo. I mi zatvorenici smo se morali udarati između sebe. Ja sam to morao raditi. Tolić nas je natjerao”, kazao je svjedok.

Dodao je kako mu je Tolić jednom naredio da skače na glavu sa stolice.

“Morali smo skakati na glavu da pokažemo kako se pliva. Bilo je tad sa mnom još zatvorenika. Ja sam pao u nesvijest od udarca jer sam morao skočiti na glavu”, rekao je on.

Na pitanje Odbrane zašto u izjavi koju je dao prošle godine nije spomenuo da mu je ovo naredio Tolić, već druga dvojica stražara, Milojević je odgovorio: “U postupku je dotični gospodin, a kad dođu oni drugi, onda ću pričati o njima.”

Tolić je optužen da je, kao pripadnik 102. odžačke brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od maja do oktobra 1992. godine učestvovao u zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti na području Odžaka i Bosanskog Broda.

Nakon insistiranja Sudskog vijeća da pojasni zašto je u istrazi govorio drugačije nego na ovom suđenju, svjedok je kazao da je on tri ili četiri puta izvođen da skače na glavu, ali da je od Tolića imao samo jednom naredbu da to radi.

“Ja imam slabo pamćenje od tih gostovanja u logorima. Imam i fizičkih i psihičkih problema”, rekao je svjedok.

Svjedok je kao Josipa Tolića prepoznao optuženog u sudnici, te je kazao da ga je znao i prije dolaska u zatočeništvo iz viđenja.

Suđenje se nastavlja 16. maja.

Povezani članci

4. Februara 2016.

Potvrđena presuda Toliću

27. Oktobra 2015.

Mentalni sklop optuženog

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English